Nyttig info om skolestreik-aksjon

02.09.2018 av Andreas Randøy

Fredag 7. september skal elever over hele landet streike for at politikerne skal ta ansvar i klimakampen. Her finner du nyttig info om aksjonen!

Hvor skjer det?

Over hele Norge! Det planlegges aksjoner blant annet i Molde, Egersund, Finnmark og Oslo. Snakk med ditt lokallag om hvor dere vil ha aksjon. Om du ikke er i et lokallag er det bare å raske med seg venner og bekjente, og få dem med på aksjon. Ta kontakt om du trenger hjelp med dette. Det anbefales å aksjonere utenfor Rådhuset der du bor. I Oslo vil aksjonen foregå på Eidsvolls plass, utenfor Stortinget (facebook-arrangement).

Når skjer det?

7. september er streikedagen! Tidspunkt kan lokallagene se an selv, men i Oslo vil det foregå fra 12:30. Datoen er valgt ut fordi vår Svenske søsterorganisasjon, Fältbiologerna skal ha sin nasjonale aksjonsdag da, to dager før det svenske valget.

Får man politisk fravær?  

Her finner du fraværsbrev. Det er litt ulik praksis på de ulike skolene, men de aller fleste bør få politisk fravær. For å bekrefte at dere har vært på aksjon, ikke bare skulka skolen, bør dere ta bilder av aksjonen og sende inn til NU. Da kan vi bekrefte dette ovenfor skolen deres, og i tillegg bruke bildene på sosiale medier om det er greit for alle involverte.

Hva er lurt å huske på når man arrangerer aksjon?

Det viktigste er å få med folk! Få med vennene dine, folk på skolen, og gjennom sosiale medier. Om dere skal aksjonere utenfor rådhuset kan det være greit å ringe dem på forhånd for å si ifra. Husk også å tipse lokal-pressen om streikeaksjonen slik at vi får spredd budskapet vårt til flere! Og sist men ikke minst: Ta bilder av aksjonen og send dem til andreasr@nu.no, slik at vi kan lage kule nettsaker, instagramposter eller få dem inn i Putsj.

Hva er saken?

Greta Thunberg på 15 år valgte å streike skolen og sette seg utenfor det svenske parlamentet i protest mot dårlig klimapolitikk. Der skal hun sitte helt til det svenske valget, 9. september. Hun var lei av at de voksne ødelegger jorda for oss unge, og krever at politikerne gjør ord om til handling i klimakampen. Vi akjsonerer for å vise solidaritet med Greta, og samtidig kreve klimapolitikk som er mer enn bare kvotekjøp og palmeolje på tanken. Natur og Ungdom krever dette fra regjeringen:

– Ingen nye olje- og gasslisenser tildeles, og oljetillatelser i Barentshavet trekkes tilbake

– Stans motorveiutbyggingen, sats på kollektivtransport

– Elektrifisering av alle norske jernbaner

– Ingen nye flyplasser, eller utvidninger av eksisterende flyplasser

 

Er det noe mer du lurer på? 

Kontakt meg på andreasr@nu.no eller ring 412 08 543 om det haster