Aksjonsdag for retten til et levelig miljø

23.09.2019 av Andreas Randøy

Mandag 4. november blir det markeringer over hele landet hvor vi krever retten til et levelig miljø. Bli med du også!

Dagen før Klimasøksmål Arktis starter i Borgarting lagmannsrett ønsker vi å få til en stor mobilisering hvor vi samler folk over hele landet for å markere motstand mot klimaendringer og oljeboring i Arktis. Vi ønsker å lage en lysmarkering hvor alle som deltar tar med seg en hodelykt, lykt, sollampe eller bruker lyset på mobilen sin. Klokken 1814 tenner vi lysene over hele landet for å rette søkelyset på grunnlovens miljøparagraf 112 som gir oss retten til et levelig miljø.

Vi tenner lys av tre grunner:

 1. For HÅP om endring i en mørk tid
 2. For OPPLYSNING og at kunnskap og vitenskap skal legge grunnlaget for politiske beslutninger
 3. For RETTEN til et levelig miljø

Nasjonal markering på Facebook 
Det er laget et felles nasjonalt Facebookarrangement hvor det etter hvert vil komme mer informasjon om alle markeringene. 

Slik kan du lage lysmarkering der du bor:

Vil du være med å arrangere lysmarkering der du bor? Her kommer en liten guide:

 1. Dersom du ønsker å få til en markering, så må du registrere arrangementet i skjemaet under. Da kan vi hjelpe til med mobilisering og knytte kontakter med andre som også ønsker å arrangere. Det er også mulig å få pengestøtte til gjennomføring.
 2. Inviter med andre organisasjoner som kan være med å støtte kravet om retten til et levelig miljø. Det er særlig aktuelt å samarbeide med Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon som er med på klimasøksmålet, men også fagforeninger, partier, kirka, bondeorgasniasjoner og andre foreninger kan være nyttige å ha med.
 3. Finn en plass hvor det er naturlig å samle mange mennesker. Husk å søke kommunen/plassen om tillatelse til å ha markeringen og varsle politiet.
 4. Lag program for markeringen: Ønsker dere å ha appeller? Hva med et musikalsk innslag? Skal dere ha en scene eller lydanlegg? Siden dette er i november (kaldt, vått, mørkt) oppfordrer vi til at arrangementet ikke varer mer enn maks en time. 
 5. Lag facebookarrangement og inviter alle dere kjenner. Husk å sette Naturvernforbundet som arrangør/medarrangør. Da kan vi hjelpe til fra sentralt hold til å markedsføre og spre arrangementet.
 6. Send ut invitasjon på epost til medlemmene av Naturvernforbundet der du bor.
 7. Ønsker dere å lage materiell som plakater, løpesedler og lignende? Vi kan hjelpe til med dette, men det er viktig å ha en plan for distribusjon.
 8. Få lokale medier til å skrive om arrangementet i forkant og til å dekke selve markeringen
 9. Gjennomfør arrangementet!

Relevante nyheter


 • Natur og Ungdom saksøker staten

  Klimakrisen er farlig, urettferdig og allerede i gang. Men i stedet for å gjøre klimatiltak, har regjeringen delt ut nye oljelisenser, lengre nord enn noensinne før. Dette bryter med Grunnloven §112, “miljøparagrafen”, som gir nålevende og fremtidige generasjoner retten til et levelig miljø. Derfor har Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkt staten.


 • Bestill aksjonspakke for Klimasøksmålet!

  Bli med på klimasøksmålet mot oljeboring i Arktis og få materiell til kampen for et levelig klima!