fbpx
Illustrasjonsfoto av oljeplattform

Oljeboring vil aldri bli trygt

29.01.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

Denne helgen ble oljeplattformen Statfjord C evakuert på grunn av lekkasje. Først meldte Statoil at lekkasjen ble lokalisert og stanset, og at det utslippet var av ukjent omfang. I dag kom nyheten om at det ble lekket 32 000 liter olje i sjøen. Dette er det største utslippet på norsk sokkel siden 2010. Dette viser at oljeboring aldri vil bli trygt, og at vi må holde oss langt unna oljeboring i Arktis.

Dagens nyhet om at Statoil i helgen lekket 32 000 liter olje i sjøen bekrefter det Natur og Ungdom alltid har sagt: «Oljeboring kommer aldri til å bli trygt».  Uansett hvor god teknologi man greier å utvikle vil det alltid være mennesker som opererer teknologien. Dette vil alltid føre til feil, før eller siden. Det ser man et tydelig eksempel på fra helgas hendelse. Dette bekymrer Halvard Raavand, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

«Dette viser at det vil være totalt galimatias å gi oljeindustrien frie tøyler i Arktis. Fra tid til annen vil man alltid få lekkasjer fra oljeboring. Å skulle bore under de ekstreme forholdene i Arktis vil øke risikoen for lekkasjer og utslipp ytterligere» sier Raavand.

Statoil er det eneste selskapet med letelisenser i alle arktiske land. Flertallet av disse lisensene er i isfylte farvann. De presser på, og synes fast bestemte på å bore hele veien opp til Nordpolen.  Dessverre møter de ikke politisk motstand heller. Ola Borten Moe, tidligere Olje- og Energiminister, uttalte at det var trygt å bore helt til Nordpolen, siden vi har drevet med oljeboring i hundre år. Dette provoserer Raavand.

«Helgas ulykke viser at oljeboring aldri vil bli trygt. Legger man til at man ikke har teknologi eller beredskap til å redusere påvirkningene av et utslipp i Arktis viser det hvor desperate Statoil er i sitt jag etter profitt. De arktiske strøkene er blant de mest sårbare havområdene i verden, å la oljeindustrien spille russisk rulett med de unike økosystemene her er rett og slett galskap» sier Raavand.