fbpx

Frykter ny månelanding – Ap går i Mongstad-fella igjen

27.05.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

Arbeiderpartiet varslet i dag at de ikke vil kreve elektrifisering av oljefeltene på Utsirahøyden fra oppstarten. De vil utsette og la Statoil gjennomføre full elektrifisering i fase 2. – Vi frykter ytterligere utsettelser. Det er en tragedie at Ap går i Mongstad-fella igjen, sier NU-leder Arnstein Vestre

Arbeiderpartiet gikk 16. mai ut med de øvrige opposisjonspartiene og krevde elektrifisering av oljefeltene på Utsirahøyden fra oppstartsfasen av prosjektet. Tirsdag snudde partiet, og sier at de nå kan utsette elektrifiseringen med 3-5 år. Dette setter sinnene i kok hos Natur og Ungdom.

– Vi trodde dette var starten på det grønne skiftet i Arbeiderparitet, nå viser det seg at det de lovte bare var tomme ord. Nå gir de roret tilbake til Statoil, som får starte opp uten krav om elektrifisering fra dag én, det er en tragedie, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

Frykter videre utsettelser

Organisasjonen frykter at dette er et knefall for oljeindustrien, som ikke ønsker elektrifisering, og at dette vil føre til ytterligere utsettelser, med ytterligere økte utslipp. De frykter at Utsira blir et nytt Mongstad, og at full elektrifisering aldri blir gjennomført.

– Enigheten 16. mars var en seier, hvor vi trodde at Stortinget tok tilbake styringen i klimapolitikken. Nå ser vi at Arbeiderpartiet feiger ut, og lar Statoil ta tilbake roret. Statoil ønsker ikke elektrifisering. Vi tror dette vil føre til ytterligere utsettelser, sier Vestre

Går i Mongstad-fella – Natur og Ungdom frykter ny månelanding

Organisasjonen viser til at Stortinget i 2005 ikke krevde at gasskraftverket på Mongstad ble renset med karbonfangst og –lagring fra dag én. Dette mener organisasjonen er en av hovedgrunnene til at Stoltenbergs ”månelanding” havarerte.

– Her går Arbeiderpartiet i Mongstad-fella igjen. De lar seg styre av Statoil, som får selv får sette tidsplanen for prosjektet. Hovedgrunnen til at Arbeiderpartiets ”månelanding” havarerte var at Statoil selv satt ved roret. Vi er redd for at dette vil skje også nå, avslutter Vestre.