fbpx

Oljesvart Nordområdestrategi: – Fornybar taper mot olje, gass og gruver

11.11.2014 av Natur og Ungdom

”Klimændringer” er det første ordet som slår mot deg når du leser regjeringens nordområdestrategi Nordkloden. Likevel er det olje, mineraler og gass som nevnes oftest i rapporten. – Dette er en strategi som tar Nord-Norge baklengs inn i framtida, sier NU-leder Arnstein Vestre

Fossil slagside

Ordet ”fornybar” nevnes bare 5 ganger i regjeringens nye nordområderapport Nordkloden. Det viser en gjennomgang Natur og Ungdom har gjort av rapporten, som ble lagt frem i Hammerfest i går. Til sammenligning nevnes ”olje”, ”gass”, ”petroleum” ”mineral” og ”gruve” til sammen nesten 130 ganger i dokumentet. Nå krever organisasjonen nye visjoner for Nord-Norge.

– Denne regjeringen mangler en fornybar visjon for Nord-Norge. Det kan virke som om de er i en oljetåke, og ikke klarer å se andre visjoner i nord enn nye oljeprosjekter. Det virker ikke som at de ikke tror på at vi faktisk kommer til å løse klimaproblemet, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

– Enten det er olje, gass eller gruveprosjekter som forutsetter at man skal dumpe giftig gruveavfall i rene laksefjorder, er dette en strategi som tar Nord-Norge baklengs inn i framtida.

Satser på klimafiasko

På tross av at ”klimaendringer” er et av de første ordene som møter deg i rapporten, er dette en rapport som er ribbet for ambisjoner om å løse klimaproblemet, anklager Natur og Ungdom. Rapporten påpeker at 22 % av de uoppdagede petroleumsressursene ligger i Arktis

– Rapporten legger opp til at vi skal bore etter stadig mer olje, stadig lengre nord. Det går ikke om vi skal nå klimamålene og unngå farlige klimaendringer. Da har FNs klimapanel sagt at 80 % av de fossile energikildene må ligge. Det rimer ikke med oljefest i Arktis, sier Vestre