fbpx

– Lakmustesten på Solbergs klimapolitikk

03.02.2015 av Even Olai Østvik Mjaaland

I dag har Statoil offentliggjort sitt konseptvalg for elektrifisering på Utsirahøyden. De sier nei til å elektrifisere hele området, og vil bare legge opp til elektrifisering av plattformen Johan Sverdrup. Nå skal regjeringen ta stilling til konseptvalget. – Dette er lakmustesten for de blåblås klimapolitikk, sier NU-leder Arnstein Vestre.

Stortinget vedtok i 2012 full elektrifisering med kraft fra land av de fire oljefeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen, gjennom klimaforliket. Torsdag leverte Statoil et konseptvalg for utbyggingen hvor de bare foreslår å elektrifisere det ene, Johan Sverdrup. Det skuffer Natur og Ungdom.

Elektrifisering er et viktig klimatiltak. Det er frekt av Statoil å trosse tidligere stortingsvedtak på denne måten. Nå vil det vise seg om det er staten eller Statoil som styrer norsk klimapolitikk, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

Natur og Ungdom har tidligere utfordret regjeringen på manglende ambisjoner og konkrete tiltak i klimapolitikken. Organisasjonen mener dette er testen på regjeringens handlekraft i klimapolitikken

Regjeringen har snakket om handlekraft og gjennomføringsevne, og sier gang på gang at klima skal gjennomsyre all politikken de fører. Dette er lakmustesten på om det stemmer. Nå må Tord Lien vise handlekraft og forutsette elektrifisering av hele Utsira, sier Vestre