fbpx
Oljeselskapet Lundin har halve omsetningen på norsk sokkel, nå anklages de for alvorlige krigsforbrytelser. Illustrasjonfoto: Natur og Ungdom

Oljeselskap anklages for krigsforbrytelser

13.03.2015 av Even Olai Østvik Mjaaland

Den svenske avisen Aftonbladet beskylder oljeselskapet Lundin Petroleum for å ha medvirket til krigsforbrytelser i Sudan. Beskyldningene er av svært alvorlig karakter. Natur og Ungdom mener dette må få konsekvenser for Lundins aktivitet på norsk sokkel om det viser seg å stemme.

– Disse beskyldningene er så grove at om de viser seg å stemme må dette få konsekvenser for Lundins virksomhet på norsk sokkel, sier Ådne Feiring i sentralstyret til Natur og Ungdom.

Aftonbladet foretar nå sin egen granskning av Lundin samtidig som de svenske påtalemyndighetene undersøker om selskapet har bidratt til brudd på folkeretten. I en rapport fra 2010 hevdes det at Lundin Consortium har medvirket til krigsforbrytelser i Sudan. På lederplass skriver avisa at «Det er voldtatte kvinnekropper, barnesoldater og nedbrente byer som har muliggjort milliardgevinsten som pumpes inn i svenske lommer».

– Natur og Ungdom mener at om det stemmer bør oljefondet umiddelbart trekke sine investeringer i Lundin. Norge er ikke tjent med å investere i et selskap anklaget for å ha bidratt til brudd på folkeretten. Det må settes en stopp for utdeling av konsesjoner til selskapet inntil saken er oppklart, sier Feiring.

Lundin Petroleum eier 40 prosent av feltet Avaldsnes/Johan Sverderup i Nordsjøen som regnes som et av norgeshistoriens største funn. Selskapet har 47 lisenser og halvparten av deres omsetning er på norsk sokkel. Oljefondet har investert 274 millioner kroner i Lundin Petroleum. Nå beskyldes altså Lundin for å være delaktige i massemord, sexslaveri og rekruttering av barnesoldater. Selskapet beskyldes også for å indirekte ha forsynt regimet i Sudan med våpen.

– Dette stiller også spørsmål ved andre selskapers oljeproduksjon i utlandet. Se for eksempel til Nigeria hvor det står et oljefelt i i brann eid av Chevron. Vi kan ikke utelukke at norske selskaper også er involvert i «dirty bussiness» i utlandet.  Tanken på det er skremmende, avslutter Feiring.