fbpx
Natur og Ungdom er fornøyde med at den nye iskanten foreslått av Tine Sundtoft avvises. Nå må Tord Lien la olja ligge . Foto: Tonje Sofie Eriksson / Natur og Ungdom

Jubler for nei til snikflytting: – Nå må Turbo-Tord la olja ligge

11.06.2015 av Even Olai Østvik Mjaaland

I dag ble opposisjonspartiene på Stortinget er enige om å avvise regjeringens foreslåtte nye definisjon av iskanten. Iskantmeldingen ble varslet i forbindelse med utlysningen av nye oljearealer i Barentshavet i januar. - Nå må olja bli liggende, sier NU-leder Arnstein Vestre.

Må få konsekvenser for oljebonanza

I dag ble opposisjonspartiene enige om å avvise den foreslåtte nye definisjon av iskanten, som har vært til behandling siden januar. Flyttingen ble varslet like før Tord Lien slapp forslaget til utlysning av nye oljeblokker i 23. konsesjonsrunde. Natur og Ungdom er fornøyd med avvisningen, og mener at nå må den gjeldende forvaltningsplanen ligge til grunn.

– Dette viser at regjeringen ikke kan flytte rundt på iskanten som de finner det for godt, nå er det den gjeldende forvaltningsplanen som må sette grensene for oljeindustrien i nord fram til den oppdateres, sier Vestre

– Den nyeste kunnskapen tilsier en strengere definisjon av iskanten, vi er fornøyd med at denne snikflyttingen for å tekkes oljeindustrien stoppes.

Konflikt-blokker må trekkes tilbake

Polarinstituttet har frarådet 14 leteblokker for oljeindustrien i 23. konsesjonsrunde, blant annet på grunn av konflikt med iskanten. Natur og Ungdom mener at disse må trekkes tilbake med bakgrunn i Stortingets vedtak.

– Dette er en seier for miljøforvaltningen, nå må seieren fullbyrdes. Det er ikke holdbart at ikke siste forvaltningsplan legges til grunn, da må Turbo-Tord trekke inn årene for oljeboring i iskantsonen. Hører du etter Tord? Stortinget ønsker ikke oljeboring i iskanten.