fbpx

Turbo-Tord med full gass mot mer klimaendringer

19.01.2016 av Natur og Ungdom

Olje- og Energiminister Tord Lien har i dag åpnet 56 nye leteområder for oljenæringa. Det henger ikke på greip med Norges forpliktelser om å stoppe klimaendringene, mener Natur og Ungdom.

Olje- og Energiminister Tord Lien har i dag åpnet 56 nye leteområder for oljenæringa gjennom den omstridte TFO-ordningen. Dette henger ikke på greip med at regjeringen gjennom Paris-avtalen har forpliktet seg til å stoppe klimaendringene. Det får nyvalgt leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær til å rase. 

De 56 utvinningstillatelsene fordeler seg på Nordsjøen (27), Norskehavet (24) og Barentshavet (5) skriver Olje og Energidepartementet i en pressemelding. Lien presenterte utdelingen til en jublende fanskare på en oljekonferanse i Sandefjord i dag.

– Å legge til rette for mer oljeutvinning etter Paris er som å fortsette festen lenge etter vertskapet har bedt gjestene dra hjem. Åtti prosent av all olje, kull og gass må bli liggende. Norge kan ikke fortsette oljefesten, vi må avruses straks, sier Ingrid Skjoldvær leder i Natur og Ungdom

Utslippene fra norsk oljeeksport er nesten ti ganger større enn Norges nasjonale utslipp. Utvinning av olje og gass er altså uten sidestykke Norges største bidrag til de globale klimaendringene.

– Lien må skjønne at tillatelsene er et veddemål mot fremtidige generasjoner, som blir sittende med bakfylla etter oljefesten. Det er rett og slett frekt hvordan Tord Lien regelrett driter Paris-avtalen og verdens framtid, raser Skjoldvær.

TFO-ordningen er en prosess for utdeling av oljeblokker som går parallellt med den mer kjente 23. konsesjonsrunde. Forskjellen er at TFO-utdelingene åpner områder som myndighetene vurderer som allerede modne, og ikke trenger å vedtas i Stortinget. I vurdering av TFO-felt tas ingen miljøfaglige hensyn. Dette mener Natur og Ungdom er et demokratisk overtramp.

– TFO-ordninga er udemokratisk fordi stortinget ikke har noen måte å hindre utdelingene på. Med denne utdelinga sender Tord Lien et tydelig signal om at når det kommer til oljepolitikk, så overkjører regjeringa Stortinget uten skrupler, avslutter Skjoldvær