fbpx

Ny meningsmåling: Folk i Nord ønsker ikke oljeutredning

05.04.2016 av Natur og Ungdom

En meningsmåling utført for avisa Nordlys 2. april viser et flertall blant folk i Nord-Norge mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lørdag 2. april viste en meningsmåling utført for avisa Nordlys at det er et flertall blant folk i Nord-Norge mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. 44,7 prosent er mot konsekvensutredning, 41,1 prosent er for mens 14,2 prosent svarer vet ikke.

– Folket i Nord har talt: Vi ikke trenger oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå bør politikerne lytte til forskere, fiskere og folk og sette matfat over oljefat, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær

I dag er det arbeider 6500 personer med fiskeri og reiseliv i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nærings- og fiskeridepartementets rapport Framtid i Nord viser et potensiale for 5000 nye fornybare arbeidsplasser. Statsminister Erna Solberg og LO-leder Gerd Kristiansen gjorde det nylig klart at de ønsker konsekvensutredning av oljeboring.

– Erna Solberg og Gerd Kristiansen er i utakt med folket og bør begrave olje-stridsøksa. Myndighetenes egen kunnskapsinnhenting viser at det er et langt større potensiale for arbeidsplasser i fornybare næringer enn ved oljeboring, sier Skjoldvær

Oljedepartementets anslag for arbeidsplasser ved eventuell oljeboring er 400 til 1100, mellom Namsos og Tromsø. Det er 5 % sjanse for det høyeste estimatet. I det lave estimatet er 250 av de 400 arbeidsplassene knyttet til ilandføring av oljen. Begge estimater forutsetter en oljepris på 100 dollar fatet, i dag er den på 40 dollar.

– Oljenæringa overdriver også voldsomt hvor mye lokalsamfunnene vil tjene på oljeboring. Statoil droppet for eksempel nylig ilandføring fra Johan Castberg-feltet i Finnmark. Lokalsamfunnene sitter bare igjen med risikoen for ødeleggelse av verdifulle og sårbare økosystemer.