fbpx

Regjeringens oljeplaner er en klimakatastrofe

02.09.2016 av Natur og Ungdom

Mandag 29. august meldte regjeringen oppstart av 24. konsesjonsrunde for å dele ut nye tillatelser til å utvinne olje og gass. - En klimakatastrofe, mener Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Mandag 29. august meldte regjeringen oppstart av 24. konsesjonsrunde i en pressemelding. Regjeringa inviterer oljeselskapene til å komme med ønsker for å lete etter og utvinne mer olje på norsk sokkel.

– Det er hårreisende å se hvordan Tord Lien driter i alle miljøfaglige råd og går i gang med en ny tildelingsprosess bare måneder etter at han har knust iskanten og gitt bort store områder til oljeindustrien i Arktis, Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom

I april signerte regjeringen under på Paris-avtalen som forplikter oss til å hindre en global temperaturøkning på mer enn 1,5 grader. Forskere ved University College London har tidligere slått fast at for å ”bare” nå et mål om 2 grader så må all olje nord for polarsirkelen ligge.

– Regjeringa har mista det siste de hadde igjen av miljøtroverdighet. Med denne offensive utslippspolitikken tar vi oss stadig lengre vekk fra håpet om et levelig klima for våre barn og barnebarn. Det er ikke lenger typisk norsk å være god, sier Skjoldvær.

Natur og Ungdom jobber for tiden sammen med andre jurister og miljøorganisasjoner for å utarbeide et mulig søskmål mot myndighetene i forbindelse med den forrige konsesjonsrunden. Organisasjonen mener planene om å bore etter olje i nye områder undergraver fremtidige generasjoners rett til liv, og dermed strider mot grunnlovens §112.

– Med å sette i gang 24. konsesjonsrunde viser regjeringen fingeren til fremtidige generasjoner og millioner av mennesker som allerede merker klimaendringene på kroppen. Likevel sier Tord Lien altså pump opp olje, like there’s no tomorrow, sier Skjoldvær.