fbpx
aksjon mot olje i arktis med barnas klimapanel

Barn og unge krever oppgjør med Norges dobbeltmoral

18.11.2016 av Natur og Ungdom

Barnas Klimapanel og Natur og Ungdom krever at Norge tar sitt ansvar for å kutte klimagassutslipp og slutter tildelingen av nye leteområder til oljeindustrien. Det nytter ikke å være god på internasjonale konferanser når det føres en uansvarlig klimapolitikk på hjemmebane.

– En ansvarlig klimapolitikk setter grenser også for oljeindustrien. Om Norge skal fortsette å ha troverdighet på de internasjonale klimaforhandlingene så må vi gjøre mer på hjemmebane og kutte utslippene fra vår største forurenser, oljeindustrien, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær (23).

Miljøorganisasjonene møtte Åsmund Aukrust fra Arbeiderpartiet og Jens Frølich Holte fra Høyre. Barnas klimapanel overleverte en rapport de har skrevet om klima. Rapporten er basert på flere tusen innspill de har fått fra barn over hele norge.

– Vårt viktigste innspill er at vi må inn med fornybart, og ut med fossilt brensel, sier Jarl Erik Torghatten Halvorsen (15).

Parisavtalen har som mål å hindre en global temperaturøkning på mer enn 1,5 grader. Cicero har beregnet at med dagens utslipp har vi 5-6 år igjen på å redusere utslippene drastisk. Barnas Klimapanel har klare forventninger til norske politikere etter dette klimatoppmøtet.

– Vi forventer at de norske politikerne skal følge opp målene i Parisavtalen, og ikke gjøre slik som forrige gang at de reiste hjem og åpnet for masse oljeboring i Barentshavet, sier Jarl Erik Torghatten Halvorsen.

Natur og Ungdom har sammen med Greenpeace saksøkt staten for vedtaket om å dele ut nye leteområder i Barentshavet til oljeindustrien og mener det strider mot grunnlovens miljøparagraf som skal sikre fremtidige generasjoners rett til et levelig miljø.

– Hensynet til dagens unge og framtidige generasjoner er fullstendig fraværende i den norske oljepolitikken i dag. Norsk olje og gass koker kloden, og politikerne må skjønne at det er naivt tro at vi kan pumpe opp hver eneste oljedråpe vi råder over, sier Skjoldvær.

 

 

Relevante nyheter


  • – Av med oljebrillene, Tord!

    Olje- og energiminister Tord Lien går i dag ut mot Holden-utvalgets anbefaling om en oppbremsing i norsk oljesektor, og avviser at oljeindustrien er et problem for industrien på land. – Det er på høy tid at Lien tar av seg oljebrillene, dette eventyret er på vei mot en slutt, sier nestleder Arnstein Vestre


  • Fremmer klimasøksmål mot Staten

    Natur og Ungdom og Greenpeace har saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring. Klimasøksmål Arktis blir første gang Grunnlovens miljøparagraf prøves for retten.