fbpx
Et sted går grensen iskanten aksjon

– Tord Lien har frekkhetens nådegave

13.12.2016 av Natur og Ungdom

Regjeringen vil dele ut flere tillatelser til å lete etter olje i Barentshavet, i den såkalte TFO-runden for 2017. Natur og Ungdom raser mot forslaget.

I dag kom nyheten om at regjeringen starter opp den såkalte TFO-runden for 2017. I forslaget foreslås det en storstilt utvidelse av området hvor oljeselskaper kan tildeles tillatelser til å lete etter olje, lengre nord enn noen gang tidligere. Natur og Ungdom mener Tord Lien gambler med verdifulle og sårbare områder i Barentshavet.

I forslaget ønsker olje- og energiminister Tord Lien og utvide TFO-området med 87 blokker, fordelt på 53 i Barentshavet og 34 i Norskehavet. Områdene som foreslås i Barentshavet en lengre nord enn noen gang tidligere, helt opp til 73,5 breddegrad. Det nordligste oljefeltet i Barentshavet idag, Goliat, ligger over 200 kilometer sør for den nordligste grensen til det nye TFO-området.

– Vi har bare et eneste oljefelt i Barentshavet idag. Skandalefeltet Goliat viser at oljeindustrien oljeindustrien på ingen måte klarer håndtere forholdene så langt nord. At Tord Lien nå skal la oljeindustrien ture enda mer fram i Barentshavet, strider imot all fornuft. Han har frekkhetens nådegave hvis han mener dette er modne områder, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær

Forskere ved University College London har tidligere slått fast at for å forhindre global oppvarming over 2 grader, må all olje nord for polarsirkelen ligge. Natur og Ungdom mener dermed regjeringen bryter med klimaansvaret ved å tillate mer oljeboring i Barentshavet:

– Tord Lien gjør sitt beste for å unngå det norske klimaansvaret. Dersom alle olje- og gassressurser i Barentshavet utvinnes og brennes, vil det gi et utslipp på over 4 000 millioner tonn CO2. Det tilsvarer nesten 80 ganger Norges utslipp, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær

TFO eller tildeling av forhåndsdefinerte områder er regjeringas tildelingsordning for det som omtales som modne områder. og er likestilt med de ordinære tildelingsrundene på norsk sokkel. Miljøbevegelsen har lenge reagert på det de kaller en mangelfull prosess som kun baserer seg på petroleumsfaglige råd, ikke miljø- og klimahensyn.

– TFO-ordningen undergraver systemet med en kunnskapsbasert forvaltning av havområdene våre og ignorer miljøfaglige råd. Med forslaget til utvidelse av TFO-områder prøver Tord Lien å snike oljeindustrien inn i stadig mer sårbare områder, uten at dette får en grundig behandling. Det verste er at naturen og klimaet vårt ligger i potten når regjeringa gambler med framtida på denne måten, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær.