fbpx
Aksjonister mot byggingen av Mongstad i 2007. Foto: Eirik Hagesæter
Aksjonister mot byggingen av Mongstad i 2007. Foto: Eirik Hagesæter

Gasskraftverket på Mongstad stenges – Natur og Ungdom jubler

15.02.2017 av Natur og Ungdom

Statoil annonserte 15. februar at gasskraftverket på Mongstad skal stenges. Natur og Ungdom jubler over nyheten og endelig seier etter årelang kamp.

 

Natur og Ungdom har jobbet mot utbygging av gasskraftverket i Norge siden 1990-tallet, blant annet gjennom Fellesaksjonen mot gasskraft, som samlet 3000 personer på liste til å aksjonere sivilt ulydig mot gasskraftverkene. I 2007 aksjonerte mange aktivister sivilt ulydig og lenket seg mot byggingen av anlegget. De ble arrestert og fikk bot.

Statoil har nå annonsert at Mongstad skal stenges innen utgangen av 2018. Gasskraftverket har i flere år vært drevet ulønnsomt, og med store utslipp. At Mongstad nå stenges, mener Natur og Ungdom viser at miljøet vant til slutt.

– Dette viser at politikerne burde hørt på de som ropte varsku om miljøet og den gedigne utslippskilden som Mongstad er og har vært. Det er en gledens dag for miljøet at Statoil endelig avslutter denne klimafiaskoen og at miljøet vant til slutt, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Gasskraftverk har vært et stort og kontroversielt klimaspørsmål i Norge. Mongstad har de siste årene stått for utslipp på utslipp på 250-300.000 tonn CO2 årlig – like mye som 140 000 biler. Mongstad følger nå samme skjebne som gasskraftverket på Kårstø, som ble stengt ned i 2016.

–  Dette viser at å bygge det forurensende gasskraftverket i Norge har vært en legendarisk feilinvestering. Når politikerne ikke klarte å gjennomføre rensing, falt forutsetningen for gasskraftverk i Norge bort. Det var på høy tid at Mongstad ble stengt. Forurensende gasskraftverk hører fortida til, sier Skjoldvær.

For mer info, kontakt

Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom – 977 02 181