fbpx

Møtte Jonas Gahr Støre med kunnskap om olje i Lofoten

06.03.2017 av Natur og Ungdom

6. mars aksjonerte Natur og Ungdom utenfor Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget i Oslo. De møtte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på vei inn til sentralstyremøte for å vise for mye kunnskap som finnes om olje i Lofoten.

Mandag 6. mars aksjonerte Natur og Ungdom utenfor Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget i Oslo. De møtte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på vei inn til sentralstyremøte, for å vise for mye kunnskap som finnes om olje i Lofoten.

– Jonas Gahr Støre sier han er opptatt av en kunnskapsbasert tilnærming til spørsmålet om olje i Lofoten. Da bør han lytte til det de miljøfaglige rådene faktisk anbefaler, det er å ikke åpne Lofoten for oljevirksomhet, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær.

Natur og Ungdom hadde med de over 90 rapportene som har blitt skrevet om olje i Lofoten, i tillegg til en to meter høy modell av en oljerigg. Jonas Gahr Støre ble oppfordret til å velge mellom kunnskapen og oljeriggen.

– Utenfor Lofoten er det nærmeste oljefunnet bare 15 kilometer fra land. Det nærmeste feltet i Nordsjøen ligger 37 kilometer fra land. Det har blitt brukt over en milliard kroner og 15 år på kunnskapsinnhenting om olje i Lofoten og hvilke miljøkonsekvenser det får. Kunnskapen er klar på at man må velge: Fisk eller olje, sier Skjoldvær

Natur og Ungdom aksjonerte utenfor Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget. Foto: Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom

Natur og Ungdom aksjonerte utenfor Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget. Foto: Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom

Programkomiteen i Arbeiderpartiet har foreslått at deler av Lofoten skal åpnes for oljeaktivitet. Forslaget skal behandles på landsmøtet 20-23. april. Det er intern strid i partiet, og ungdomsorganisasjonen AUF har foreslått at man ikke skal åpne for olje i Lofoten nå, men vente på den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten-Barentshavet.

Natur og Ungdom overrakte Støre en skreifilet med tydelig oppfordring om å la olja i Lofoten ligge i bakken:

– Jonas Gahr Støre og programkomiteen har foreslått å åpne indrefileten av Lofoten for oljeboring. Her fins verden største kaldtvannskorallrev, noen av Europas største fuglefjell og de viktigste gyteområdene for fisk. Det er uakseptabelt å gamble med våre mest sårbare og produktive havområder ved å åpne dem for oljeboring, sier Skjoldvær

De over 90 rapportene som er skrevet om olje i Lofoten. Foto: Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom

De over 90 rapportene som er skrevet om olje i Lofoten. Foto: Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom

For mer info, kontakt

Leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær – 977 02 181