fbpx
Mari Gjerdåker og Jonas Gahr Støre. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes klimaaksjon
Mari Gjerdåker og Jonas Gahr Støre. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes klimaaksjon

Oljemotstand på Rogaland Arbeiderpartis årsmøte

11.03.2017 av Natur og Ungdom

Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon møtte AP-leder Jonas Gahr Støre utenfor Rogaland Arbeiderpartis årsmøte i Haugesund.

Denne helga har Rogaland Arbeiderparti sitt årsmøte, der de blant annet skal behandle saken om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Natur og Ungdom og Besteforeldrenes Klimaaksjon stod med banner og plakater utenfor Scandic Maritime hvor Arbeiderpartiet hadde årsmøte. De delte ut flyers til delegatene som skulle på årsmøtet, og slo av en prat med både leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og leder i Rogaland Arbeiderparti Arne-Christian Mohn.

– Vi har et ansvar i Rogaland også, selv om vi ikke bor i Lofoten. Vi opplever at også rogalendinger er skeptiske til olje i Lofoten. Jeg håper Rogaland Arbeiderparti lytter til miljøfaglige råd og sier nei til å risikere våre mest sårbare og verdifulle havområder med olje sier Perla Eyvardsdottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom som stod bak aksjonen.

Lillian Dyrstad Irgens, Gaute Eiterjord, Mari Gjerdåker og Steinar Rundhaug. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes Klimaaksjon

Lillian Dyrstad Irgens, Gaute Eiterjord, Mari Gjerdåker og Steinar Rundhaug. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes Klimaaksjon

Programkomiteen til Arbeiderpartiet nasjonalt har foreslått at Ap skal gå inn for å starte en åpning av Lofoten for oljevirksomhet. AUF på sin side er mot oljeboring i området og har foreslår å utsette avgjørelsen i fire nye år.

– Programkomiteens såkalte kompromissforslag er i realiteten en krigserklæring mot fiskeriene og de mest sårbare naturområdene vi har. Det nærmeste oljefunnet ligger kun 15 kilometer fra fuglefjellene på Røst. Det er det rene vanvidd, sier nestleder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.

Etter Buskerud AP snudde i saken tidligere denne uka, er nå har halvparten av alle landets fylkeslag gått mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå mener Natur og Ungdom at det er på tide at Arbeiderpartiet i Rogaland også snur.

– Et vedtak for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil være et viktig skritt på veien mot et grønnere Arbeiderparti. Vi forventer at Arbeiderpartiets lytter til fagkunnskapen, folket og fiskerne og lar Lofotolja ligge. Det er på høy tid, sier Perla Eyvarsdottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom.

Perla Eyvardottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes Klimaaksjon

Perla Eyvardottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom. Foto: Ståle Pedersen, Besteforeldrenes Klimaaksjon