fbpx

Skal prøvebore i omstridte områder

02.03.2017 av Even Olai Østvik Mjaaland

Denne uka forlot oljeriggen Songa Enabler Tromsø på vei mot Barentshavet.

Området riggen skal bore i er et av de nordligste på norsk sokkel hvor den skal prøvebore etter olje i til nå uberørte områder svært nært iskanten. Det er også åpningen av disse områdene som er grunnlaget for søksmålet Natur og Ungdom og Greenpeace har mot staten. Dette kan du lese mer om under filmsnutten fra Tromsø.

Klimasøksmålet

Nå har vi fått vite at datoen er satt. Den 13.november 2017 starter Norges første klimarettssak i Oslo tingrett. Nå skal Grunnlovens § 112, miljøparagrafen, prøves for retten.

– Det politikerne kaller et “oljeeventyr” i nord, vil i realiteten bli et mareritt for oss som skal arve jordkloden. Dersom vi tillater mer oljeboring i Arktis, så tillater vi også oljeselskaper å ødelegge vår felles framtid. Det er uakseptabelt, sier Ingrid Skjoldvær, leder for Natur og Ungdom.