fbpx

– Norge kan fylle Trumps tomrom

02.06.2017 av Even Olai Østvik Mjaaland

Handling, og ikke avmakt er nødt til å være vårt svar på at USA trekker seg fra Parisavtalen.

–  Vi kan ikke sitte på henda og vente på at et annet land bestemmer seg for å leke frelser. Ansvaret for å stanse klimaendringene hviler på skuldrene til alle verdens land; dette inkluderer også Norge. At Trump nå trekker seg ut, betyr at resten av verden må gjøre mer, ikke mindre, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Norge må ta en lederrolle

Statsministrene i alle de nordiske landene, inkludert Erna Solberg, i forrige uke gikk ut i media og lovet mer klimasamarbeid. Natur og Ungdom mener Norge kan ta en lederrolle ikke bare i Norden, men også globalt.

– Norge sitter i en unik posisjon til å ta rollen som foregangsland i et internasjonalt klimasamarbeid. Vi er kanskje ikke et like stort land som USA, men vi har penger, vi har folkevilje, og enn så lenge har vi også internasjonal kredibilitet, sier Skjoldvær.

Olje i nord må bli liggende

Klimatroverdighet kommer ikke av seg selv. Erna Solberg oppfordret Trump til å ta global ledelse, og ikke trekke seg ut av Parisavtalen. Natur og Ungdom mener Norge må feie for egen dør først, om vi ikke skal miste vår klimatroverdighet. Utslipp fra eksporten av norsk olje og gass står i dag for 500 millioner tonn CO2, hvert år. Til sammenligning har Brasil, et land med over 200 millioner innbyggere, det samme i utslipp.

– Det blir hyklersk av Erna å kritisere Trump når hun selv ikke har klart å kutte norske klimagassutslipp, tillater klimafornektere i sin regjering, og på toppen av dette har åpnet noen av verdens mest betydningsfulle og sårbare havområder for oljevirksomhet, påpeker Skjoldvær. Hun legger til at det største og viktigste bidraget Norge kan komme med er å starte utfasingen av norsk oljevirksomhet. Et første skritt på veien vil være å la oljen i Arktis, samt utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, bli liggende.

Les også: Bill McKibben, leder av 350.org, er en av flere som har påpekt at Norge sin oljepolitikk i Arktis er like ille som Trump sin. (ekstern lenke)

Det er latterlig at dette skal være måten Norge følger opp klimaavtalen fra Paris på. Utslipp fra forbrenning av norsk olje og gass står hvert år for ti ganger Norges utslipp. Skal vi unngå katastrofale klimaendringer må olja i Arktis ligge.

Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, om 23. konsesjonsrunde

Relevante nyheter