fbpx

Fylkeslag i Arbeiderpartiet snur om olje i Lofoten

11.03.2018 av Lea Justine Nesheim

I dag 11. mars er det akkurat 7 år siden den rødgrønne regjeringa sa nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men seieren har alltid vært kortvarig for motstanderne av oljeboring. Nå kan et varig skifte være på gang.

I dag har Arbeiderpartiets fylkeslag i Oppland, Hedmark og Møre og Romsdal snudd om olje i Lofoten, Vesterålen og Senja. Miljøbevegelsen jubler over det som kan bli et vendepunkt i norsk oljepolitikk.

– Det er en endring på gang i Arbeiderpartiet. Flere og flere ser at olja i disse områdene må ligge. Et uklart standpunkt gjorde at Arbeiderpartiet gjorde et dårlig valg lokalt Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er på høy tid at Arbeiderpartiet sentralt og Jonas Gahr Støre lytter slik at denne ballen kan legges død, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord

Tidligere i år sa også Sortland Arbeiderparti nei, som første Arbeiderparti-lokallag i Vesterålen. I Lofoten er alle Arbeiderparti-lokallaga mot olje, også Berg kommunestyre på Senja har gått imot.

– Fiskerne og forskerne er enige i at olje og fisk ikke går sammen. Nå virker det endelig som at grasrota i AP verdsetter fornybare arbeidsplasser over kjappe penger og ødelagt natur, sier Eiterjord

Da Lofoten, Vesterålen og Senja ble midlertidig vernet i Jeløya-plattformen, var det sjette gang miljøbevegelsen vant slaget. Selv om stadig flere i Arbeiderpartiet blir kritiske til oljeboringen, har partiet nasjonalt en oljevennlig profil. Mange håper derfor at saken kommer opp på Arbeiderpartiet landsmøte i 2019.

– Norge kan ikke lenger basere økonomien sin på å forurense kloden, og det virker det som folk begynner å forstå. Nå håper jeg vi en gang for alle kan legge den idiotiske ideen om oljeboring i skreiens fødestue bak oss, og fokusere på hvordan vi kan skape fornybare arbeidsplasser, sier Eiterjord