fbpx

Klimasøksmålet til Borgarting lagmannsrett

24.04.2018 av Simon Balsnes

Borgarting lagmannsrett har satt dato for neste runde i retten for klimasøksmålet.

Borgarting lagmannsrett satte i går dato for neste runde i retten for klimasøksmålet. Ankesaken er satt til tirsdag 5. november 2019. Det er i utgangspunktet satt av 7 dager til forhandlingene.

  • Det er fint å endelig få en dato for når klimasøksmålet skal opp i rettens andre instans, men det er synd at datoen er såpass langt frem i tid. Klimaendringene skjer allerede nå, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

Han mener at staten vil bruke enorme summer på å finansiere leting etter klimafiendtlig olje i sårbare områder, som kan bli kjent ugyldige i lagmannsretten.

  • Vi håpet i utgangspunktet å få klimasøksmålet direkte til høyesterett. Nå vil det gå et og et halvt år før saken er oppe i neste rettsinstans. Det betyr to somre til med leteboring i Barentshavet, fortsetter Eiterjord.

    Forrige runde av klimasøksmålet var i november 2017. Det vil dermed gå to år mellom rettsrundene. Natur og Ungdom frykter stor aktivitet i Barentshavet i mellomtiden.

Bare i sommer har Statoil, Spirit Energy og Aker BP planlagt prøveboringer i områdene som er omfattet av 23. konsesjonsrunde og klimasøksmålet.

Eiterjord sier at Natur og Ungdom nå vil bruke tiden framover godt sammen med advokatene og medpartene Besteforeldrenes Klimaaksjon og Greenpeace.

  • Vi kommer til å forberede oss godt, og vi kommer selvfølgelig til å fortsette å kjempe kampen for en bedre oljepolitikk på andre arenaer i tillegg, avslutter Eiterjord.

Relevante nyheter