fbpx
"Hva faen driver dere med?" lurte NU på i 2016, da regjeringa delte ut oljelisenser i Arktis.

24. konsesjonsrunde: – Terje Søviknes har overgått seg selv, dette trosser alle grenser

18.06.2018 av Natur og Ungdom

I dag delte Olje og Energidepartementet ut et stort antall nye oljeblokker i 24. konsesjonsrunde. Regjeringen har lyst ut 47 nye blokker, 36 av disse i Barentshavet. Over halvparten av blokkene er tildelt på tross av tilrådningene fra de miljøfaglige etatene Miljødirektoratet og Norsk Polarinstitutt. – Terje Søviknes overgår seg selv, dette trosser alle grenser, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

– Nå har Terje Søviknes overgått seg selv, dette trosser alle grenser. Et oljeutslipp her er en katastrofe det ikke er mulig å ordne opp i. Dette er fullstendig ansvarsløst og viser naivitet uten sidestykke, fortsetter Eiterjord.

Eiterjord reagerer sterkt på at de fleste blokkene er nord for isutbredelsen vinterstid, og at mange av blokkene er helt inntil vernesonen for Bjørnøya.

– Verden har allerede funnet langt mer olje og gass enn vi noen gang kan bruke. Å lete etter enda mer, langt lengre nord enn noen gang før, er ren og skjær galskap!

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

Jeløya-erklæringen er tomme ord
I regjeringsplattformen står det at regjeringen skal legge vekt på miljøfaglige råd og vurdere en større vernesone rundt Bjørnøya. Nå har regjeringen gjort det stikk motsatte, mener Eiterjord.

– I dag er ikke regjeringserklæringa verdt papiret den er skrevet på. Disse tildelingene er en krigserklæring mot den sårbare naturen på Bjørnøya og iskanten. Det er helt uforståelig at Venstre kan gå god for dette, sier Eiterjord

Produksjonen av olje og gass er Norges største kilde til klimagassutslipp. Norge er i tillegg verdens syvende største eksportør av fossile brensler. Ettersom verden allerede har funnet langt mer olje og gass enn noen gang kan forbrennes, mener organisasjonene at tildelingen er uansvarlig, og bryter med Norges klimaforpliktelser.

– Hvis verden skal ha sjans på å hindre katastrofale klimaendringer er land som Norge nødt til å gå foran. I stedet vil altså regjeringa at Norge skal henge etter resten av verden. Vi kan ikke lenger basere økonomien vår på å forurense kloden, sier Eiterjord

 

Bryter grunnloven
Forrige gang regjeringen delte ut nye blokker i en ordinær konsesjonsrunde, saksøkte Natur og Ungdom og Greenpeace staten for brudd på grunnlovens miljøparagraf.

– Ved å forverre klimaendringene og sette fremtidige generasjoners fremtid på spill, bryter regjeringen grunnlovens miljøparagraf, som gir oss rett til et sunt miljø, sier Eiterjord.

– Regjeringen undervurderer den juridiske risikoen ved å forverre de menneskeskapte klimaendringene, sier Eiterjord.

 Denne saken ble orginalt sendt ut som en pressemelding 18. juni 2018
Har du spørsmål? Kontakt:
Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom: 468 92 288 / gautee@nu.no
Thor Due, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom: 954 48 116 / thord@nu.no

 

Relevante nyheter


 • – Verdens klima tåler ikke mer olje i nord

  Regjeringen slapp mandag nyheten om at de åpner for leteboring i sørøst i Barentshavet, på grensen til Russland. – Verdens klima tåler ikke at vi åpner flere områder for oljeboring, sier nestleder Arnstein Vestre.


 • 24. konsesjonsrunde er et svik mot framtida vår

  I dag lyste Olje og Energidepartementet ut et stort antall nye oljeblokker i 24. konsesjonsrunde. Regjeringen har lyst ut 102 nye blokker, 93 av disse i Barentshavet. Blokkene er lyst ut på tross av tilrådningene fra miljøfaglige etater og miljøbevelgelsen – Olje- og energiministeren gir blaffen i framtida til vi som er unge i dag, sier Natur og Ungdom


 • 24. konsesjonsrunde er galskap

  I dag la Olje og Energidepartementet ut deres forslag om å en rekordtilldeling av oljeblokker i 24. konsesjonsrunde. Regjeringen foreslår å lyse ut 102 nye blokker, 93 av disse i Barentshavet. Det har aldri før blitt lyst ut så mange blokker i Arktis.


 • – De blå-blås klimapolitikk er i bakvendtland

  - Hele budsjettet er gjennomsyret av fossil tankegang. Norge får ikke den avrusningen fra oljeavhengighet som sårt trengs. Oljeindustrien får dure på uten begrensninger og midler til fornybart kuttes. Man setter av store midler til forurensende veiprosjekter og jernbanen får så vidt nok til vedlikehold. De blås klimapolitikk er i bakvendtland, sier nestleder i Natur og Ungdom Arnstein Vestre.