fbpx

Politikerne må lytte til forskningen om iskantsonen

24.01.2020 av Lea Justine Nesheim

Politikere som Sylvi Listhaug er villig til å sette tydelige miljøfaglige råd til side for å bore etter klimaskadelig olje ved iskanten. Hvorfor skjer det – og hvordan kan vi stoppe det?

Akkurat nå arbeider politikerne med å lage en plan for hvordan Barentshavet og Lofoten skal brukes fremover. Dette gjør de i en såkalt Forvaltningsplan, som skal vedtas av Stortinget i vår. Noe av det viktigste i denne planen er opprettelsen av «særlig verdifulle og sårbare områder», som ofte kalles SVOer. SVOer er områder som er særlig verdifull og sårbare – hvem skulle trodd!? Disse områdene kan (men må ikke) få spesielt vern fra for eksempel oljeboring, fiske eller båttrafikk.

Hva er greia med iskantsonen?

Lurer du på hva som er greia med all denne praten om #iskantsonen? Vi forklarer for deg!

Publisert av Natur og Ungdom Mandag 3. februar 2020
Vi forklarer hva som er greia med iskantsonen i denne videoen!

Når politikerne snakker om hvor iskanten går, snakker de egentlig om hvor SVO-området (altså et slags verneområde men ikke helt) rundt iskanten skal gå. Det er spesielt viktig, fordi SVO-iskantsonen skal være fri for oljeboring. I hvertfall foreløpig. Derfor har vi nå en situasjon hvor de miljøfaglige rådene er krystallklare på at området rundt iskanten er ekstremt verdifullt og sårbart, men politikere som Sylvi Listhaug vil heller innskrenke sonen. Da kan vi jo bore etter olje i et større område, duh!

De grå områdene foreslår ekspertene at defineres somsærlig verdifulle og sårbare. Rutene er oljelisenser i Barentshavet. Grafikk: WWF

Dette sier faggrunnlaget

Forvaltningsplanen, hvor SVO-iskantsonen skal bestemmes, skal basere seg på et faglig grunnlag, som lages av en gruppe ved navn Faglig Forum. I rapportene fra Faglig Forum blir det tydelig at sonen rundt iskanten er ekstremt verdifull og sårbar. Under isen oppstår det algeoppblomstring, som danner grunnlaget for flere tusen arter som lever i, og er avhengige av iskantsonen. Det betyr at iskantsonen ikke bare er viktig for dyrene og plantene i selve sonen, men også økosystemet i hele Arktis. Skreien som gyter i Lofoten drar for eksempel til iskantsonen for å beite når den har blitt ungdom. Livet i iskantsonen er rett og slett motoren for livet i havet.

Dette forenklede næringskartet viser hvordan økosystemet rundt iskanten henger sammen. Kilde: WWF

Til Sylvi Listhaugs forsvar (den så dere ikke komme), er Faglig Forum delt på hvor grensen for SVO-iskantsonen skal settes. Det ene alternativet er å definere iskantsonen som der det er 30 prosent sjanse for is i april. Siden isen har flytta seg litt nordover de siste årene vil det bety at grensen flyttes nordover. Det andre alternativet er å flytte grensen til der det er 0,5 prosent sjanse for is i april, altså i hele området hvor det er is.

Da er det verdt å merke seg at den delen av Faglig Forum som er naturfaglige forskere er enige med oss, mens den delen som jobber med olje mener en annen. Mistenkelig, eller hva? Havforskningsinstituttet og Polarinstituttet sier at hele området hvor det i løpet av et år kan befinne seg is, bør bli en SVO. Oljedirektoratet mener derimot at det ikke er så farlig.

Hvordan vinner vi saken?

«Tjohei, dette høres ut som et utmerket sted å bore etter olje – det trenger jo verden mye mer av nå som klimaalarmistene har tatt over», tenker du kanskje. I såfall kan du trykke her. Hvis ikke har du en jobb å gjøre: Vi må nemlig overbevise politikerne om at livet i iskantsonen er verdt å ta vare på.

Venstre og Krf er enige med oss, men det er viktig at vi forteller dem at dette er en viktig sak for oss. Høyre har ikke bestemt seg enda, og det har heller ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Der må vi legge inn presset. 

Dette kan du gjøre for å redde livet i iskantsonen

  • Legg ut bilder med emneknaggen #iskantsonen
  • Kommenter #iskantsonen på insta-bildene til Erna Solberg
  • Send meldinger, e-poster eller hyggelige telefoner til Stortingspolitikere valgt av ditt fylke, og be dem stemme for en iskantsone som tar vare på livet i havet.
  • Møt politikere, for eksempel ved å arrangere en demonstrasjon utenfor årsmøtet i fylke- eller lokallaget deres.
  • Ta kontakt med ungdomspartiene, og spør om du kan holde foredrag om iskantsonen for dem. Send en e-post til olje@nu.no for å få hjelp til dette.
  • Hvis du ikke har gjort det enda: Meld deg inn i Natur og Ungdom, eller bli fastgiver hvis du er for gammel!