fbpx
FOTO: Johanna Hanno/Greenpeace
FOTO: Johanna Hanno/Greenpeace

25. konsesjonsrunde – Regjeringa må tilbake på skolebenken

24.06.2020 av Lea Justine Nesheim

Regjeringen har kommet med sitt forslag til 25. konsesjonsrunde. Det er en tildeling av nye steder det skal bli tillatt å bore etter olje i. Disse tillatelsene strider mot kunnskapen vi har om lokalmiljøet i Arktis, og oljeboring som versting i klimakrisen

Iskantsonen er utrolig sårbar, og viktig for livet i Arktis. Om det startes oljeboring her vil det få irreversible konsekvenser. Mer om iskantsonen kan leses her

Natur og Ungdom og Greenpeace har allerede saksøkt staten for brudd på Grunnloven etter tillatelser ble gitt i Barentshavet sørøst gjennom 23. konsesjonsrunde. Mer om grunnlaget for søksmålet kan leses her. Likevel fortsetter regjeringen å starte nye kapitler i oljehistorien, og fortsette med tillatelser i Barentshavet uten at det er avklart om det er brudd på Grunnloven eller ei. I november skal Klimasøksmål Arktis til Høyesterett – vi gleder oss!

Pressemelding 24.06.20

Natur og Ungdom: – Regjeringen må tilbake til skolebenken

I dag har regjeringen lansert sitt forslag til 25. konsesesjonsrunde, som innebærer 136 ny oljelisenser. Natur og Ungdom reagerer særlig på oljelisensene som er gitt i iskantsonen, som et nytt faggrunnlag nylig trakk fram som særlig verdifullt og sårbart.

  • Selv om det ikke er første gangen, er det fortsatt sjokkerende hvor villig regjeringen er til å sette miljøfaglige råd til side, for å bore etter olje i sårbare havområder. Flere av blokkene er nord for den faglige definisjonen av iskantsonen, altså området der det kan forekomme is i løpet av året. sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

  • Det siste året har titusenvis av norske ungdommer streiket skolen for å hindre at politikerne gjør kunnskapsløse avgjørelser som dette. Da var det mange som var bekymret for skolegangen vår, men det er jo tydeligvis regjeringen som må tilbake til skolebenken, for de kan ikke ha lest hverken kunnskapen om miljøet i Arktis eller klimavitenskap, sier Woie.

  • Nylig har Miljøministeren skrytt av at Norge kutter utslipp, som i realiteten utgjør en flis sammenlignet med utslippene og naturinngrepet ved oljeboring langt nord i Barentshavet. Utslippene fra norskprodusert olje og gass er ti ganger større enn alle andre norske utslipp – dette er utslipp vi ikke har råd til i klimabudsjettet lengre, sier Woie.