fbpx

AP må få ut fingeren: Iskantsonen trenger dere

02.06.2020 av Lea Justine Nesheim

Over et år har gått siden vi fikk fagrapportene, men fortsatt vil ikke Arbeiderpartiet signalisere om de vil lytte til havforskere eller oljelobbyister.

Før sommeren skal Stortinget bestemme hvor de vil definere iskantsonen, som i følge ekspertene fungerer som en motor for liv i Arktis, med tusenvis av arter som er avhengig av den unike naturen. Nå har Arbeiderpartiet fått over et år på å lese rapportene, og det har gått over en måned siden regjeringen la frem sitt forslag, som foreslår å ikke lytte til de miljøfaglige rådene. Det er på tide at AP sier hva de mener, mener Andreas Randøy, 2. nestleder i Natur og Ungdom.

– Først sa Arbeiderpartiet at de ventet på de siste rapportene, så sa de at de ventet på regjeringens forslag. Hva venter de på nå? Iskantsonen er en ufattelig enkel sak, fordi politikerne har fått ett eneste miljøfaglig råd om hvor iskantsonen ligger. Iskantsonen er et av de biologisk viktigste områdene i Norge, og det er for dårlig at landets største parti ikke signaliserer hva de mener om saken etter så lang tid, sier Andreas Randøy, 2. nestleder i Natur og Ungdom.

 

AP må lytte til ekspertene, ikke oljelobbyistene

– For et år siden fikk vi krystallklare miljøfaglige råd på bordet. De sa at hele iskantsonen er et verdifullt og sårbart område, som må vernes fra blant annet oljeboring. Med et så tydelig faggrunnlag burde det ikke være vanskelig å avgjøre om man skal la ekspertene definere hvor iskantsonen ligger, eller om man skal lytte blindt til oljelobbyen. Med en regjering som har feilet i å foreslå en kunnskapsbasert definisjon av iskantsonen trenger vi at AP får ut fingeren, og sier klart ifra om hva de mener om saken, sier Randøy.

 

Iskanten kan være plaster for bioteknologi-såret til KrF

– KrF har vært tydelige på at de ønsker en vitenskapelig fundamentert definisjon av iskantsonen, i motsetning til den regjeringen har foreslått. Nå som FrP var med på å påføre partiet et stort tap gjennom endringene i bioteknologiloven, er det naturlig at KrF søker samarbeid med AP for å få gjennomslag i iskant-saken. Men akkurat nå vet vi jo ikke en gang hvor partiet står. Her må politikerne på banen, og bevise at AP har bedre miljøpolitikk enn FrP, sier Randøy.

Relevante nyheter


  • Jeg skjønner ikke! Iskanten forklart

    Fredag 24.april la regjeringen frem sitt forslag til hvor iskanten skal defineres. Om det er èn sak som er som skapt for at ingen skal skjønne en døyt, så er det iskanten. Av og til virker det for meg som politikerne gjør saken ekstra komplisert for å slippe unna med mer tull. Skjønner du ikke bæret? Her skal jeg forsøke å forklare:


  • Kunnskapsløs iskant i Barentshavet

    Regjeringen fremmet i dag forslag til ny definisjon av “iskanten” i Barentshavet. Den nye iskanten bryter med rådene fra Miljødirektoratet og Polarinstituttet, og trekker grensen for hvor det er mulig å drive oljevirksomhet lenger nord i Barentshavet. - Sundtoft tegner en linje i Barentshavet hentet rett ut av oljenæringas våte drømmer, sier leder av Natur og Ungdom, Arnstein Vestre