fbpx

En real drittpakke til dagens ungdom

08.06.2020 av Mia Cathryn Haugen Chamberlain

Flertallet på Stortinget vil flytte iskantsonen til det som kalles 15% isfrekvens. Dette er litt lengre sør enn der den er i dag, men tuenvis av kilometer lengre nord enn det miljøekspertene anbefaler. Miljøekspertene anbefaler en grense på 0,5% isfrekvens basert på nye kunnskap om den verdifulle naturen der. Grensen til Stortinget settes rett over oljetillatelser som allerede er delt ut. Dette er på ingen måte en miljøseier.

I dag er det klart at flertallet på Stortinget forkaster den vitenskapelig anbefalte definisjonen av iskantsonen, til fordel for en definisjon som har mindre konsekvenser for oljenæringen.

Gang på gang ser vi at gamle politikere driter i framtida til dagens unge. Regjeringas forslag var rævva, og AP, FrP og SP har forverret det. Dette er en real drittpakke til dagens unge som håper å vokse opp på en levelig klode, sier Therese Woie, leder i Natur og Ungdom.

Alle ungdomspartiene utenom Fremskrittspartiets ungdom har støttet den miljøfaglige definisjonen av iskanten. Natur og Ungdom mener avgjørelsen er et generasjonssvik.

Det står stor respekt over arbeidet Unge Høyre og de andre ungdomspartiene har gjort for en forsvarlig iskant. I denne saken har ungdommen stått stødig sammen for kunnskapsbasert og bærekraftig havforvaltning, men vi er blitt overkjørt over en voksengenerasjon som lytter mer til oljelobbyen enn Norges fremst havforskere, sier Woie.

 

Enigheten går ut på å definere sonen på 15% frekvens. Dette er flere tusen kilometer lengre nord enn det miljøeksperter anbefaler.

Stortinget har overgått seg selv i idioti. Iskantsonen er motoren bak livet i Norges havområder, og burde ikke ofres for klimaskadelig oljeboring. Det er synd de ikke evner å prioritere andre næringer som er avhengige av området, sier Woie.

 

Vil ta saken til Høyesterett

Natur og Ungdom har sammen med Greenpeace saksøkt den norske staten for hindre oljeboring i Arktis. Miljøorganisasjonene mener de nordlige oljetildelingene bryter retten til et miljø som sikrer helsen, fordi de vil gjøre det vanskeligere å begrense klimaendringene og truer den sårbare naturen i området. Saken skal opp i Høyesterett i 2020 eller 2021.

Denne avgjørelsen viser nøyaktig hvorfor Klimasøksmålet er så viktig: Gang på gang greier ikke politikerne å sette natur og klima over olje og profitt. Nettopp derfor har vi en grunnlovsbestemmelse i § 112 som gir oss og fremtidige generasjoner noen rettigheter som staten ikke kan bryte. Oljeboring i Arktis er et kroneksempel på at den retten brytes. Jeg gleder meg til å møte staten i Høyesterett, avslutter Woie.

Relevante nyheter


  • Jeg skjønner ikke! Iskanten forklart

    Fredag 24.april la regjeringen frem sitt forslag til hvor iskanten skal defineres. Om det er èn sak som er som skapt for at ingen skal skjønne en døyt, så er det iskanten. Av og til virker det for meg som politikerne gjør saken ekstra komplisert for å slippe unna med mer tull. Skjønner du ikke bæret? Her skal jeg forsøke å forklare: