fbpx

#Skyldfriferie: MAL til leserinnlegg

21.05.2019 av Morten Hansen

Her finner du en mal på et komplett leserbrev hvor du kan fylle inn detaljer fra din skyldfrie ferie. Last ned dokumentet til høyre.

Har du vært på ferie uten å fly? Da er det en super idé å skrive om det i din lokalavis. Her kommer tre trinn du kan følge når du vil skrive om din skyldfrie ferie.

Trinn 1:

Hva har du gjort i ferien din?

Eksempel:

Nesten hvert år, hele mitt liv har foreldrene mine og jeg dratt på utenlandsferie, vi har flydd frem og tilbake og hit og dit. Men i år ble det ikke sånn. For første gang på mange år har jeg hatt ferie helt uten å fly. I stedet ferierte vi i Norge og reiste så miljøvennlig som mulig med tog (sykkel, ferge, bil). Det ble en av de fineste turene jeg har hatt i mitt liv, og det beste var at vi gjorde selve reisen til en del av ferien!

Eksempel:

I år bestemte jeg og mine venner oss for at vi skulle dra på interrail i stedet for å fly utenlands. Noen måneder før ferien kjøpte vi interrailbilletter og begynte planleggingen av det som skulle bli den kuleste ferien noensinne. Vi dro fra Oslo (hjembyen din), til Paris og videre til Italia. Ferien ble helt super! Det var både rimelig og komfortabelt, og det beste av alt var at vi gjorde selve reisen til en del av ferien.


Foto: interrail.eu

Trinn 2:

Hvorfor har du feriert sånn som du gjorde?

Eksempel:

Nordmenn elsker å dra til utlandet, og særlig med fly. Jeg skjønner godt at man kan like å oppleve kulturen i andre land, men det er også viktig å huske på alt det fine Norge har å by på. Hva med å  surfe i Lofoten eller en lang fjelltur? Eller hva med å nyte kulturtilbudene i hjembyen din? Å kutte i antall flyreiser er det beste man kan gjøre for klima, allikevel flyr vi nordmenn mer og mer. Dersom vi skal nå klimamålene er vi nødt til å kutte i antall flyreiser og satse på miljøvennlige fremkomstmidler som el-bil, tog og sykkel.

Eksempel:

Dersom vi skal nå klimamålene kan vi ikke fortsette å fly så mye som vi gjør i dag. Å kutte i antall flyreiser er det beste man kan gjøre som enkeltperson for å leve miljøvennlig. En flytur til London tur-retur tilsvarer  0,5 tonn CO2, en togreise til Paris tilsvarer kun… CO2. Det er på høy tid at nordmenn slutter å være de som flyr mest i verden. Det er flaut at 5,1 millioner nordmenn flyr like mye som 50 millioner europeere, særlig når vi godt vet hvilke katastrofale effekter klimaendringene har.


Foto: Thor Due

Trinn 3:

Hva er dine håp for fremtiden? Har du noen oppfordringer?

Eksempel:

Dersom vi skal nå klimamålene blir vi nødt til å ta ansvar og kutte ned i antall flyreiser. Hvis vi ikke klarer å kutte her, klarer vi det heller ikke å kutte noe annet sted. Når det kommer til fly strekker ikke teknologien til og vi klarer ikke å kutte så mye som vi burde, i det minste ikke fort nok. Toget er et supert alternativ som vi ofte glemmer fordi vi stresser, og vil komme oss fra A til B på umenneskelig kort tid. Jeg håper at flere og flere velger tog fremfor fly, slik at vi kan nå klimamålene.

Eksempel:

Det er ingen som tror at det er bra å kaste søppel i naturen, det er heller ingen som tror at det er miljøvennlig å fly. Mitt håp er at på samme måte som vi tenker oss om før vi kaster søppel i naturen, må vi tenke oss godt om før vi bestiller flybillett i stedet for togbillett. Om noen år tenker vi nok på å fly som helt ut, da vil det nye være å reise miljøvennlig. Mitt tips er, bli med på vinnerlaget og velg en miljøvennlig ferie.


Foto: Thor Due