fbpx
Totalt 3500 møtte opp på skolestreiken utfor Stortinget. Foto Thor Gustav With Due/Natur og Ungdom

Tusenvis av elever streiket skolen for klimaet over hele landet – 1,6 millioner verden over

24.05.2019 av Natur og Ungdom

24. mai streiket trolig over 1,4 millioner ungdommer skolen for klima om lag 1784 steder i 128 land for å vise politikere at krever kraftigere tiltak mot klimakrisa. I Norge streiket 7000 barn og unge 33 forskjellige steder.

24. mai streiket trolig over 1,6 millioner ungdommer skolen for klima om lag 1851 steder i 131 land for å vise politikere at krever kraftigere tiltak mot klimakrisa. I Norge streiket rundt 8000 barn og unge 38 forskjellige steder.

I Norge streiket over 8000 barn og unge 38 forskjellige steder. Det var streik i Alta, Arendal, Bergen, Bodø, Bø, Egersund, Fagernes, Finnsnes, Fredrikstad, Førde, Gjerstad, Jaren, Hamar, Harstad, Haugesund, Karasjok, Kirkenes, Kongsberg, Kristiansand, Larvik, Leknes, Lillehammer, Mandal, Meldal, Molde, Mosjøen, Nittedal, Oslo, Sandefjord, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Vadsø, Volda, Voss, Svolvær og Rena.

Even Jacobsen (13) er en av initiativtakerne til streiken i Oslo og sier følgende om hvorfor han streiker:

– Jeg streiker for å vise at jeg bryr meg om framtiden vår. 40.000 ungdommer viste politikerene at de må gjøre noe nå! De har ikke gjort noe enda, og det haster. Derfor streiker vi igjen – sier Jacobsen

Leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord er godt fornøyd med oppmøte på streikene:

– Over hele landet har tusenvis av ungdommer trosset regnvær og eksamenstid, og tatt til gatene i stedet for å sitte på skolebenken. Sammen er vi en del av et globalt ungdomsopprør for vår rett til en klode med intakt natur og klima. Nå forventer vi en endring i norsk miljøpolitikk, og første sjanse til å vise dette er når Stortinget skal stemme over klimastreikens krav i juni – sier Eiterjord

Rett før 12 talte statsminister Erna Solberg på klimastreiken utenfor stortinget i Oslo. Til tross for en lengre tale var ikke de streikende ungdommene fornøyd. Eiterjord sier følgende om Solbergs tale:

– Det er hverken mangel på kunnskap eller tiltak, men likevel later Erna Solberg som hun ikke har hørt om noen av delene. Vi må slutte å lete etter olje og gass, kutte over halvparten av utslippene før 2030, og øke klimafinansiering. Det er krise, og vi må erklære klimakrise nå! – svarer Eiterjord

Streikens krav

Arrangørene av streiken har følgende krav til norske politikere:

– Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge

– Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030

– Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.

– Erklær klima- og naturkrise, og følg opp med tiltak

Stortinget skal stemme over kravene (fremmet i disse to forslagene fra SV og MDG) 6. juni. Ungdomsorganisasjonene var på høring om kravene 16. mai, opptak ligger her.

Bilder

Bilder fra forrige streik ligger her. Fotograf som skal krediteres står under hvert bilde. Noe videopptak fra forrige streik ligger her.

Tilslutta organisasjoner

Changemaker, Spire, KFUK KFUM Global, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Press- Redd Barna Ungdom, Rød Ungdom, AUF, KrfU, Elevorganisasjonen, Klimabrølet, Fremtiden i Våre Hender, Attac, Besteforeldrenes Klimaaksjon, Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Senterungdommen, WWF, ForUM, Bellona ,Norsk Student Organisasjon, Caritas, Røde Kors Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom, Unge Venstre

OBS! I den første versjonen av denne saken publisert kvelden 24. mai var tallet 1,4 millioner globalt og 7000 i Norge. På ettermidagen 25. mai har vi fått oppdaterte anslag som viser at det var rundt 1,6 millioner globalt og 8000 i Norge.