fbpx

Ny skolestreik skal få klima på dagsorden i lokalvalget

07.06.2019 av Natur og Ungdom

Etter manglende handling fra Stortinget mobiliserer nå Spire, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Natur og Ungdom og engasjerte enkeltpersoner til ny nasjonal skolestreik 30. august. Et av målene er å få klima på dagsorden i lokalvalget, slik skolestreik-bevegelsen klarte å få klima til å bli den viktigste saken for velgerne i både det danske valget og EU-valget. Tina Razimafimby Våje (16) er initiativtaker til skolestreik i Norge og sier:

«Regjeringen har ikke tilstrekkelige mål, og langt fra tilstrekkelige tiltak. Da er det opp til lokalpolitikerne å få Norge på linje med Parisavtalen. Vi som ikke kan stemme ønsker oss en levelig klode. Stem for oss.»

Så langt i 2019 har over 50 000 norske ungdommer deltatt på klimastreikene, men handlingen fra politikerne lar vente på seg. Senest 6. juni avviste flertallet på Stortinget alle klimastreikens krav om å stanse oljeletinga, øke det norske klimamålet, trappe opp klimabistanden og erklære at vi er i en klimakrise. Leder i Spire Hege Skarrud (28) reagerer på at storingsflertallet ignorerer titusenvis av barn og unge:

“Regjeringspartiene kaster oss og miljøet under bussen for å tjene penger. Vi unge veit at vi ikke kan leve som i dag om vi vil leve godt i morgen. Det er det på tide at politikerne også forstår. Vi ønsker og trenger et nytt system hvor natur og mennesker står i sentrum – ikke kortsiktig profitt.”

Manglende handling fra politikerne legger ingen demper på streikelysten. Leder i Changemaker Embla Regine Mathisen (23) er klar på at streikebevegelsen vil fortsette til den får gjennomslag:

“For hvert år Norge ikke tar sitt ansvar seriøst og kutter utslipp går det bekostning av menneskers livsgrunnlag, i Norge og ikke minst i noen av verdens mest sårbare land. Vi streiker fordi Norge fortsatt ikke har tatt innover seg det enorme ansvaret vi har for dagens klimakrise. Vi streiker fordi mange millioner klimafordrevne årlig mister sitt livsgrunnlag på grunn av klimakrisens katastrofale konsekvenser.”

Kristin Sønnesyn Berg (22) er leder for klimarettferdighetsutvalget i KFUK-KFUM Global og etterlyser mer langsiktige politikere:

“Vi streiker fordi unges fremtid står på spill, og det er på tide at politikerne tar dette på alvor. Vi streiker fordi modige og faktiske tiltak i dag er mye mer hensiktsmessig enn skadebegrensning i fremtiden.”

Leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord (23) oppfordrer alle til å bli med 30. august:

“Politikernes reaksjon på vårens massive ungdomsopprør har vært å ignorere oss på samme måte som de ignorerer klimakrisen. Men vi holder trykket oppe og gir oss ikke! Derfor inviterer vi alle, gammel som ung, til å bli med og streike 30. august.”

30. august går også klimafestivalen Klimabrølet av stabelen utfor Stortinget. Skolestreiken i Oslo vil foregå før den.

Streikens krav

Arrangørene av streiken har følgende krav til norske politikere:

  • Ingen leting etter mer olje og gass, og skap nye klimavennlige jobber i Norge
  • Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030 (Minst 53 % kutt innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå)
  • Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.
  • Erklær klimakrise, og følg opp med tiltak

I forkant av neste streik vil også de lokale streikene løfte krav til de lokale kommunene og fylkene.

Facebook-arrangement
Streik i Oslo: https://www.facebook.com/events/2209358979147172/
Streik i Trondheim: https://www.facebook.com/events/2238513296371633/
Flere kommer!

Bilder

Bilder fra streiken 22. mars, og 24. mai. Fotograf som skal krediteres står under hvert bilde.

Kontaktinformasjon

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom – 468 92 288

Kristin Sønnesyn Berg, leder for klimarettferdighetsutvalget i KFUK-KFUM Global – 922 52 473

Embla Mathisen, leder i Changemaker – 982 46 441

Hege Skarrud, leder i Spire – 452 64 085

Tina Razimafimby Våje, initiativtaker til skolestreik i Norge – tinavaje@gmail.com