fbpx

Informasjon til pressen om skolestreik 24. april

21.04.2020 av Lea Justine Nesheim

Hva, hvor og hvorfor skolestreik 24. april.

Hva skjer?
24. april oppfordrer vi til å streike fra hjemmeundervisning for å protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimakampen. Det blir selvfølgelig ingen ansamlinger av mennesker, men streikerne vil aksjonere hver for seg, eller med en venn med god avstand. Det blir en digital livestream fra Natur og Ungdoms kontor i Oslo, med appeller og konsert med Sløtface. 

Vi oppfordrer også streikerne til å delta i den internasjonale digitale streiken. Det gjør de ved å bruke emneknaggene, #climatestrikeonline eller #digitalskolestreik.

Hvor mange streiker? 
Vi har satt opp et kart hvor man kan melde inn sin streik. Én streik regnes som ett sted hvor det streikes, det kan altså være for eksempel en familie eller en enkeltperson. 24. april håper vi å ha registrert over 1000 streiker – og vi er godt på vei allerede. Dere kan følge med på kartet her.

Hvordan få kontakt med streikere
Ta kontakt, så kan jeg sette dere i kontakt med noen i nærheten av dere. 

Hvem arrangerer streiken?
I Norge har det ikke blitt opprettet en egen Friday for Future-organisasjon, men det er ungdomsorganisasjonene Natur og Ungdom, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Spire og World Saving Hustle som står bak den sentrale planleggingen. Lokallag i organisasjonene samt selvstendige initiativ har stått bak de lokale streikene. 

Hvorfor streiker vi fortsatt?
Her har dere et par kommentarer som kan siteres Andreas Randøy, 2. nestleder i Natur og Ungdom. 

– 24. april går ungdommer over hele verden ut i skolestreik for klimaet. Vi forstår at regjeringen er mer opptatt av å stoppe spredningen av korona akkurat nå – men de kan ikke glemme at naturen og klimaet er på et bristepunkt. Jeg tror det er viktigere enn noen gang at vi aksjonerer, for å minne politikerne på at vi fortsatt er i en klimakrise som truer framtida til dagens unge. 

– Snart kommer regjeringens forslag til hvor langt nord det kan bores etter olje, en debatt som startet for fullt i august i fjor, da Ola Elvestuen lyttet til rådene fra klimastreikende ungdommer, og gikk inn for å frede Barentshavet nord fra oljeboring. Den beste måten for regjeringen å på kort sikt vise at de lytter til bekymra barn og ungdom, er å definere iskantsonen i tråd med de miljøfaglige rådene.