fbpx

Bytt ut skoletimen med partidebatt etter lunsj 25. september!

14.09.2020 av Therese Hugstmyr Woie

Vi skal kreve svar fra alle stortingspartiene om hvordan de skal redde framtida vår på fredag 25. september kl. 12:30 - 14:30! Her finner du info om hvordan delta og program for debattsendinga.

Vi har streiket, vi har ropt og vi har gitt politikerne utallige muligheter til å lytte. Likevel reduseres utslippene i sneglefart mens oljetillatelser tildeles i rekordfart. 25. september møtes vi digitalt for å stille de viktigste spørsmålene til politikerne i en partidebatt.

Du kan finne debatten på Natur og Ungdoms facebookside , eller på vår nettside, kl. 12.30 til 14.30 fredag 25. september. Programmet består av en rekke korte “skoletimer” der vi underviser om klima gjennom skolefagene, samt en debatt med representanter fra alle stortingspartiene. 

Vi sender partidebatten live som en stream på facebook. Her er tre alternativer til hvordan delta på den:

1 – Overbevis læreren din om at debatten er lærerik og skolefaget kan vente

Den kuleste måten å følge med på denne debattsendinga må jo være å se den på tavla i klasserommet etter at dere har overbevist lærereren om at klimahandling fra politikerne haster mer enn noen skoletime. 

Her er brev som du kan sende til læreren eller skoleledelsen din!

Vi tror det fungerer best om du får med enten klassen din eller elevrådet på å levere dette brevet til læreren og/eller skoleledelsen. Dersom klassen eller elevrådet ikke vil være med, så er det også veldig fint å levere det som enkeltperson eller en gruppe!

Våren 2020 ble både “bærekraftig utvikling” og “demokrati og medborgerskap” løftet inn i norsk læreplan som tverrfaglig tema. Man kan ikke dekke disse temaene i undervisningen uten å utforske spørsmålet: Hvilken påvirkning har et globalt ungdomsopprør og norgeshistoriens største miljødemonstrasjon på norsk miljøpolitikk? Det er også en viktig del av verdigrunnlaget i læreplanen at elever skal ha medvirkning og reell innflytelse på sin skolehverdag. 

2 – Se på debatten på PC / nettbrett / mobil i skoletimen

Dersom læreren ikke lar seg overbevise, så kan dere finne deres indre aktivist og ta fram en egen skjerm og hodetelefoner og følge med på debatt heller enn skoletimen. 

3 – Samle klassen eller en gjeng for å se på debatten 

En annen mulighet dersom læreren ikke lar seg overbevise er å finne sin indre skolestreiker og droppe skoletimen for å heller bruke tiden på klima. Sett dere sammen i gangen, i kantina eller i skolegården og se på debatten! Hvis dere gjør dette så er det særlig viktig at dere holder 1 meter avstand. 

En del av grunnen til at vi arrangerer debatt heller enn skolestreiker er at vi ikke kan møtes i forsamlinger. Dersom man bryter smittereglene når man ser på debatten, så kan det være skadelig for saken i tillegg til at man utsetter andre for økt smitterisiko!

Hvorfor arrangerer vi partidebatt?

Covid-19 utelukker at vi skolestreiker i store folkemengder. Klimakrisa utelukker at vi lar kravet om klimahandling stilne. 

Tusenvis av ungdom har streiket og engasjert seg for klima på andre måter, og mange er skuffet over at tiltakene ikke kommer raskere. Nå er det kun et år igjen til stortingsvalget, og partiene må svare oss: Har ditt parti en troverdig plan for hvordan vi skal få et levelig klima og natur å bli voksen i?

Den neste internasjonale datoen for skolestreik satt av «Fridays for future» er 25. september, og derfor har vi valgt denne dagen for å løfte skolestreikernes krav til politikerne. 

Arrangørene er organisasjoner og enkeltpersonene som har stått bak skolestreikkoordineringen tidligere også. Natur og Ungdom, Changemaker, Spire, KM Global og World Saving Hustle.

Program for partidebatten:

Denne debattsendinga blir livestreamet på Natur og Ungdoms facebookside. 

Nå er det kun et år igjen til stortingsvalget, og partiene må svare oss: Har ditt parti en troverdig plan for hvordan vi skal få en levelig framtid?

I debattpanelet har vi:

Fremskrittspartiet: Ketil Solvik-Olsen
Høyre: Stefan Heggelund
Kristelig Folkeparti: Tore Storehaug
Venstre: Ola Elvestuen
Senterpartiet: Anne Beathe K. Tvinnereim
Miljøpartiet de grønne: Une Bastholm
Arbeiderpartiet: Åsmund Aukrust
Sosialistisk Venstreparti: Audun Lysbakken
Rødt: Marie Sneve Martinussen


Program:
12:30 – 13:00: “Skoletimer” med knusende klimafakta som politikerne ikke kan ignorere
13:00 – 14:00: Debatt mellom alle partiene på Stortinget
14:00 – 14:30: “Skoletimer” og tolking av politikernes (tomme?) ord og løfter

 

Skoletimer:
Matematikk med Penelope Lea – Hvor store er Norges utslipp og utslipp fra norsk olje?
Naturfag – Sammenheng mellom klima og naturkrisen
Mat og Helse – Matproduksjon i en varmere verden
Samfunnsfag – Hvordan kan vår stemme bli hørt i Stortingsvalget?
Norsk – Hvilke retoriske grep bruker politikere for å slippe å redde klima?
Historie – Skolestreikbevegelsen er historisk – men hva har den betydd?
Geografi – Hvor rammer klimaendringene verst?
Yrkesfag – Hvilke arbeidsplasser skapes i det grønne skiftet?