Gå til innhold

Hammerslag for Framtida

Natur og Ungdom < Arrangement < Hammerslag for Framtida

10.-18. juli arrangerer Akershus, Østfold og Buskerud NU håndverksprosjektet Hammerslag for framtida sammen med Lys i gamle hus, og Fortidsminneforeningas lokallag i Kongsberg og Numedal.

I løpet av oppholdet får du lære å lage til materialer, legge gulv, sette inn vinduer, og alt annet som trengs for å sette tingstua på Numedal Middelaldersenter i stand.

Er du mellom 15 og 30 år, og bosatt i Buskerud, Akershus eller Østfold, kan du melde deg på.

Fagfolk og frivillige veileder deltakerne gjennom prosjektet. I tillegg til praktisk arbeid blir det sosiale måltider sammen, leirbål, gjester og kulturelle innslag. Deltakerne og arrangørene bor på Numedal folkehøgskole, og bruker dagene på Numedal Middelaldersenter.

Interessert i å lære mer om tradisjonshåndverk eller bevaring. Det er ingen krav til forkunnskaper.

Mellom 15 og 30 år

Bosatt i Buskerud, Akershus eller Østfold fylke.

Det er helt gratis å delta på arrangementet, og du trenger ikke å være medlem i Natur og Ungdom eller Fortidsminneforeninga.

Vi bor på Numedal Folkehøgskule, rett ved Numedal Middelaldersenter, der vi skal bruke mye av tiden.
Fra folkehøgskolen følger vi gang- og sykkelveien langs Numedalslågen, og er ved Middelaldersenteret på under fem minutter. Rollag bygdesentrum med nærbutikk og kakaofabrikk er også bare en kort sykkeltur unna (vi får et par sykler til disposisjon!). Fra skolen ser vi opp mot Trillemarka naturreservat. Her er det fine turmuligheter!
Det er dobbelt- og enkeltrom. Si ifra om du av ulike grunner vil bo alene, eller om du har en du gjerne ønsker å bo sammen med. Det er senger, dyner og puter, men du må ta med eget sengetøy eller lakenpose.

Hammerslag for framtida er i Rollag kommune, i Numedal, litt nord for Kongsberg.

Reise til:
Til Kongsberg er det både buss- og togforbindelse, og herfra går buss 420 flere ganger om dagen. Bussen stopper rett utafor folkehøgskolen. Her er det også parkeringsmuligheter hvis du ønsker å kjøre egen bil.

For deg som reiser fra eller via Oslo, tenker vi å ta buss VY1 Notodden sammen klokka 14:00. Vi går av på Kongsberg knutepunkt, og tar buss 420 Geilo klokka 15:35.
Her kan du kjøpe billett til denne strekninga: Entur – nasjonal reiseplanlegger

 

Om du skal reise kollektivt fra andre plasser, anbefaler jeg å finne reise på entur.no. Kjøp billett så snart som mulig, så er det gjort!

Reise hjem
Du må også kjøpe reise hjem.
Programmet er ferdig torsdag 18. juli klokka 11.
Forslag til reise fra folkehøyskolen til Oslo: Entur – nasjonal reiseplanlegger
Natur og Ungdom refunderer reiseutgifter, så sant du veljer billigaste og mest miljøvennlege reisealternativ. Natur og Ungdom dekker normalt sett ikkje flyreiser.
Det betyr at du må bestille reisa sjølv, god tid i førevegen, og fylle ut eit utleggsskjema (som ligg vedlagt). I skjema kryssar du av for at utlegget skal bli betalt av NU i fylke, og skriv Viken NU.
Legg inn bilde av kvittering, og send ferdig utfylt skjema til regnskap@nu.no.

 

Dersom du lurer på noe om reise, eller trenger å reise på et annet tidspunkt enn det fastsatte, er det bare å ta kontakt!

Me ønsker å ha ei fast rytme i dagane, med måltid og arbeid til same tid kvar dag. Sånn vil ein typisk dag på hammarslag sjå ut:

08:00

Vekking, frukost, info om dagen

10:00

Arbeids-/aktivitetsøkt 1

12:30

Lunsj (matpakke)

13:00

Arbeids-/aktivitetsøkt 2

16:00

Fritid

17:00

Middag

19:00

Fritid/skolering om et tema

20:00

Kveldsmat

23:00

Stille

De vil arbeide i lag på 4-5, og bli godt kjent!
Nokre dagar bryt me rytmen, til dømes for å dra på tur i Trillemarka, eit av dei største naturreservata i Noreg (https://www.trillemarkarollagsfjell.no/).
Dagen før avreise, onsdag 17. juli, inviterer me og til open dag i Middelaldersenteret, der me viser fram kva me har halde på med. Her er det og rom for musikalske innslag, så ta med gitaren!

Vi er en stadig økende befolkning, som står overfor mange store problemer: klimakrise, naturkrise og boligmangel. I Norge i dag står over 200.000 hus tomme. Mange av disse husene er i dårlig forfatning, men med riktig kunnskap kan de settes i stand, og tas i bruk igjen. Gjør vi det, i stedet for å rive og bygge nytt, sparer vi samfunnet for ressurs- og arealbruk. Tradisjonelle byggeteknikker og skikker for vedlikehold har lenge blitt overført fra generasjon til generasjon, men nå står mye i fare for å gå i glemmeboka.

På Hammerslag for framtida sikrer vi at kunnskapen videreføres!

Pakkeliste:
-Arbeidsklede som kan bli skitne
-Arbeidshansker
-Gode sko. Gjerne eit par joggesko eller lette tursko du kan gå og arbeide i, og eit par gummistøvlar, crocs e.l. for kortare turar over tunet.
-Klede (etter vêr) til fritid
-Ullundertøy
-Regntøy og andre uteklede. Det skal regne!
-Badetøy, om du vil
-Toalettsakar, solkrem, handkle
-Laken, dyne- og putetrekk, eller lakenpose. Det er dyner og puter på folkehøgskulen.
-Vassflaske og matboks
-Notatbok og blyant
-Dagstursekk

Meld deg på her!

Har du noe spørsmål? Ta kontakt med:

Agnes Mathilde Granli Lægreid

98082182