Valgkomiteen sin innstilling til Natur og Ungdoms sentralstyre 2025
I løpet av våren og høsten 2024 har Natur og Ungdoms valgkomité gjennomført intervjuer av et bredt spekter NU-medlemmer, spesielt tillitsvalgte og seminardeltakere. Disse intervjuene, sammen med en spørreundersøkelse sendt til organisasjonen, har dannet grunnlaget for vår innstilling. Valgkomiteens oppgave er først og fremst å innstille på et sentralstyre for 2025. I tillegg innstiller vi på Natur og Ungdoms representanter i Naturvernforbundets organer, gir tilbakemelding til sentralstyret og arbeidsutvalget, og innstiller på en ny valgkomité til landsstyret.
Vi opplever at vi har mottatt et meningsmangfold fra organisasjonen som legger et godt grunnlag for innstillingen til sentralstyret.
Valgkomiteens innstilling er enstemmig.
Valgkomiteen har bestått av:
Morten Emil Aakervik Hansen, leder av komiteen
Aurora Gozzi Tobiassen
Ida Martine Handegaard Bryde
Sonja Irene Nore
Simen Storengen (fram til juli)
Elise Sørensen, 1. vara (fast medlem fra juli)
Isak Gregers Eriksen, 2.vara (1. vara fra juli)
Victor Marunowski, 2.vara (fra juli)
Innstilling til Arbeidsutvalget 2025
Leder: Sigrid Hoddevik Losnegård (ny)
Sigrid er 21 år og kommer fra Askvoll i Sogn og Fjordane. Hun ble kjent med Natur og Ungdom gjennom skolestreik i 2019, ble raskt leder i Gloppen NU og var i 2021 nestleder i Vestland NU. Der arbeidet hun mye med å styrke miljøengasjementet lokalt og bygge lokallaget til å bli et av Natur og Ungdoms mest aktive. Denne lidenskapen tok hun med seg til sentralstyret sommeren 2022, der hun har gjort en imponerende innsats i naturgruppa, videreutvikling av Putsj og som faggruppeansvarlig for gruvegruppa. Hun var sentral i arbeidet med å ta Fjordsakene til retten og Fosenaksjonene. Senere har Sigrid også vært viktig i havgruppas fiskeriarbeid og arrangert Fesk Førr Framtida.
Sigrid har siden landsmøtet 2024 vært 2. nestleder. Hun har i sentralstyret og arbeidsutvalget vist seg som en engasjerende, kunnskapsrik og samlende person. Hun har jobbet for å bevare og videreutvikle NU som stedet ungdommer fra hele landet kan engasjere seg gjennom, slik NU var for henne da gruvedumping i Førdefjorden truet hennes eget nærmiljø. Valgkomiteen mener hennes gode formidlingsevne, politiske drivkraft og hennes tanker om hvordan hun som leder kan bygge videre på arbeidet med å styrke NUs lokallag for å få gjennomslag for våre viktige saker, er det organisasjonen trenger i en neste leder.
1 . nestleder: Tale Løkeland Ryste (gjenvalg)
Tale er 22 år og kommer fra Oslo. Hun har lang erfaring fra NUs grasrot, deriblant som leder for Oslo NU, før hun til landsmøtet 2023 ble valgt inn i sentralstyret. Der har hun arbeidet mye med samferdsel, natur og omstilling og vært prosjektleder for suksessen Ungdommens Miljøskute, et arbeid og ansvar hun loset trygt i havn. Tale har vært nestleder siden landsmøtet 2024 og har fortsatt arbeidet med omstilling og natur, der hun har vist seg som et skikkelig arbeidsjern og en brobygger uten like. Hun får særlig skryt for arbeidet under og etter Fosenaksjonene og i forbindelse med klimamarsjen, som har bundet miljøbevegelsen og fagbevegelsen sammen som aldri før.
Tale har vært særlig opptatt av å styrke grasrota, løfte fram det lokale miljøvernarbeidet over hele landet og tilgjengeliggjøre NU for enda flere og ulike mennesker. I sin tid i sentralstyret og senere som nestleder har Tale markert seg som en trygg ansvarsperson som ikke er redd for å tenke stort og bringer nye kreative tanker inn i organisasjonen. Valgkomiteen er imponert over Tale sin strategiske ballast og visjoner for organisasjonen, og vet at hun vil fortsette å være en uvurderlig ressurs som nestleder.
- nestleder: Eri Melhus (ny)
Eri er 22 år gammel fra Lier i Buskerud. NUs arbeid med LoVeSe og Repparfjord var det som gjorde at de meldte seg inn i 2019. Eri ble aktiv i organisasjonen i 2022 da de ble ansatt som regionssekretær, men har lenge engasjert seg for NU sine saker som direktevalgt landsstyre- og sentralstyremedlem i Unge Venstre.
Helt siden Eri ble valgt inn i NUs sentralstyre til landsmøtet i 2023 har det vært viktig for dem å gi lokallagene muligheten til å utnytte påvirkningskraften. Eri liker å sette seg inn i saker de ikke kan noe om, for å forenkle og tilgjengeliggjøre den kunnskapen for medlemmene. For Eri er det viktig å gi rom og mulighet for at alle skal kunne engasjere seg, uansett erfaring og kunnskapsnivå.
I 2025 blir det særlig viktig at NU tar mye plass i klima- og naturdebatten. I tiden opp mot stortingsvalget mener Eri at NU må være mer rampete. Kommuner skal tapetseres i plakater og terskelen for å gjennomføre spontane aksjoner skal senkes. Eri ser frem til å sammen med lokallagene utforme kreative og nye aksjonsmetoder, og hjelpe dem med å være tydelige stemmer både lokalt og nasjonalt. Eris gode erfaring fra sentralstyret, brennende engasjement for aksjonistisk og nytenkende lokal aktivitet, og faglige tyngde på natur- og omstilling, gjør at valgkomiteen er overbevist om at de vil være en verdifull ressurs for hele organisasjonen som nestleder.
Valgkomiteens vurdering av arbeidsutvalget:
I arbeidet med å utforme nytt arbeidsutvalg har valgkomiteen lagt særlig vekt på kandidatenes faglige og organisatoriske erfaring og muligheten til å fungere som en trygg kunnskapsbank for organisasjonen. Alle tre kandidatene har vist gode refleksjoner om hvordan organisasjonen skal bygges den kommende perioden for å sikre politisk gjennomslag og gjøre NU til et enda bedre sted for enda flere å engasjere seg i.
Mange har trukket frem Sigrid som en sterk lederkandidat. Hun og Tale har jobbet svært godt sammen i arbeidsutvalget og valgkomiteen er takknemlig for at dette gode og styrkende samarbeidet vil fortsette framover.
I prosessen med å utforme arbeidsutvalget har vi hatt flere aktuelle kandidater som har meldt sin interesse og vært inne til intervju, noe vi opplever at har bidratt til å styrke den endelige innstillingen. For oss har det vært viktig å se det store bildet, og ha fokus på å sette sammen en handlekraftig ledelse som kan samarbeide godt, utfylle hverandre og er motiverte for å bygge et enda sterkere lag med grasrota i fokus.
Valgkomiteen har derfor full tillit til at Sigrid, Tale og Eri vil gjøre en knallgod jobb som leder og nestledere for Natur og Ungdom i 2025.
Øvrige sentralstyremedlemmer:
Agnes Matilde Granli Lægreid (ny)
Agnes er 19 år, og kommer fra Nesodden i Akershus. Hun har vært leder for lokallaget på Nesodden, har lang farstid fra fylkesstyret i Viken NU og representert Viken i landsstyret. I lokallaget har Agnes jobba særlig med lokale og nasjonale natursaker, som bevaring av Bergerskogen på Nesodden, og mot gruvedumping i fjordene. Som lokallagsleder fikk hun erfare perioder med mange medlemmer og høy aktivitetsgrad, men og tider med få aktive medlemmer og lite engasjement. Å finne ut hvordan NU kan nå ut med politikken og aktiviteten sin på nye måter, slik at vi fortsetter å være en stor, sterk og viktig organisasjon er viktig for henne. Det siste halvåret har hun vært regionsekretær for NU i Østfold, Rogaland og Trøndelag.
Brage Bøe Ulstein (ny)
Brage er 20 år gammel og kommer fra Bergen. Han ble med i NU i 2020 og har i det siste semesteret vært leder i Natur og Unge Voksne, studentlaget i Oslo, ved siden av å studere samfunnsgeografi. Han har mange års erfaring fra organisasjonslivet, hovedsakelig gjennom Sosialistisk Ungdom som nestleder i Bergen og Vestland SU. I tillegg har han vore lokallagsleier i Katten Målungdom. Brage har vært aktiv i Bergen NU, og deltok både i Førdefjorden og Fosen- aksjon der han lenka seg og ble arrestert i sistnevnte. Etter vidaregåande tok Brage et år med friluftsliv på Nordfjord folkehøgskole, der han opplevde klimaendringene på nærhånd. Nå er han klar til å ta med seg denne opplevelsen sammen med årevis i miljøbevegelsen inn i sentralstyret.
Helene Sofie Smit (supplert)
Helene er 19 år og kommer fra Nesodden og har vært aktiv i lokallaget der som nestleder og styremedlem og var fylkesleder i Viken i 3 år. Hun har også erfaring fra landbruksutvalget og valgkomitéen. Helene har gjennom hele sin tid i NU jobbet aktivt for å bygge opp sterke lokallag. Hun brenner for natur og vet at det er i lokallag man sprer politikken vår og får reelle gjennomslag mot bit-for-bit-nedbyggingen. Dessuten har Helene tilegnet seg masse kunnskap og fagkompetanse, og hun er allerede en viktig ressurs for organisasjonen. I sentralstyret har hun jobbet med natur.
Mikkel Ellis Inchley (supplert)
Mikkel Ellis Inchley er 22 år gammel og kommer fra Oslo. Han ble medlem i NU i 2019, og har det siste året sittet i både fylkesstyret og studentlagsstyret, samt ledet Internasjonalt Utvalg. Han er spesielt interessert i det globale perspektivet på klimapolitikk og omstilling. Videre har han en stor glede for friluftsliv og natur, og mye av hans motivasjon for å drive miljøaktivisme har røtter i nettopp dette. Naturbevaring og det å kunne dele gode naturopplevelser med flere og fremtidige generasjoner står frem som hjertesaker for ham. Mikkel får særlig skryt for å være erfaren, ryddig og med høy arbeidskapasitet.
Joni Lundevall (gjenvalg)
Joni er 20 år og kommer fra Grorud i Oslo. Hun ble med i lokallaget til Oslo Øst på ungdomsskolen, som jobbet iherdig for lokk over E6, og har siden vært både lokallagsleder og fylkesleder for Oslo NU. Den siste tiden har Joni jobbet på gård i Frankrike. Joni brenner særlig for primærnæringer som tar vare på naturen, og den nære og lokale aktivismen. For henne er NU et viktig sted som gir folk muligheten til å gjøre bekymring om til handling, og det vil hun jobbe for å bevare. I sentralstyret har Joni jobbet med omstilling.
Magnus Stenroos (gjenvalg)
Magnus er 23 år og er oppvokst i Stavanger. Han ble aktiv i Stavanger NU da han var 16 år. Der har han vært økonomiansvarlig og arrangert flere arrangementer som bl.a. skolestreik. Etter dette engasjerte han seg i fylkeslaget og var både nestleder og leder hvor han jobbet med forbedring av kollektivtransport i Rogaland. De siste årene har han studert sammenlignende politikk i Bergen, og han fullfører bachelorgraden sin i vår. Hjertesakene til Magnus er utfasing av olje og grønn omstilling. Magnus har jobbet med omstilling i sentralstyret.
Ada Amilia Skjensvold (gjenvalg)
Ada er 20 år og kommer fra Bergen. Hun ble med i Bergen NU da hun startet på ungdomsskolen og ble senere fylkesleder for Vestlandet NU i 2020. Der jobbet hun særlig med saker som Hordfast og Førdefjorden. Ada er en dame med bein i nesa, som ikke er redd for å heve stemmen i betente saker, og gjorde en imponerende innsats for å få bybanen over Bryggen. I dag jobber Ada som regionssekretær i Natur og Ungdom og sitter i landbruksutvalget. Hun er opptatt av aktivitet i lokallagene og er interessert i naturbruk og naturvern. Ada har jobbet med hav i sentralstyret.
Lovise Tokle Rannekleiv (gjenvalg)
Lovise er 21 år og kommer fra Nesodden. Hennes første møte med Natur og Ungdom var i 2017 gjennom samarbeidsprosjektet “Vi er alle oljebarn”, der hun jobbet for Operasjon Dagsverk. Hun har flere års erfaring innenfor OD, blant annet som leder for distriktskomitéen og som medlem av hovedkomiteen. Videre har hun vært med i Spirets klimautvalg, hvor hun drev med politisk påvirkningsarbeid og arbeidet for å stoppe gruvedrift på havbunnen. Lovise er et arbeidsjern som brenner for frivillig arbeid, og interesserer seg i Lågendelta og klimarettferdighet.
Jon Holm Vassenden (gjenvalg)
Jon er 20 år og kommer fra Bergen, der han var med i Langhaugen NU. I lokallag jobbet han mest med klimasøksmålet og Førdefjorden,og er opptatt av at lokallag kan jobbe med egne, lokale saker. Han har også jobbet frivillig med å arrangere konserter, noe som kommer godt med i NUs sentralstyre. Jon vil jobbe for å styrke grasrota og jobbe for at NU blir en mer mangfoldig organisasjon. Han er opptatt av naturvern og friluftsliv, og har byutvikling og nei til kunstgressbanene som sine hjertesaker. Jon ønsker at miljøvern skal være for alle, og vil jobbe ekstra hardt for rekruttering av flere enn den klassiske miljøaktivisten.
Johanna Haukanes Leivestad (gjenvalg)
Johanna er 21 år og kommer fra Bergen. Hun ble medlem i Natur og Ungdom på ungdomsskolen, og har siden det vært aktiv i Bergen NU og som leder av skolelokallaget på Langhaugen vgs. I 2022 var hun var med i arbeidsgruppen i Klimaopprøret, som arrangerte klimastreik i Bergen, og brukte store deler av russetiden på aksjonene ved Førdefjorden. Hun brenner for rene fjorder fri for gruveslam og miljøskadelig oppdrett, har vokst opp på småbruk og er opptatt av både de globale rettferdighetsspørsmålene i klimakampen og å ta vare på nærnaturen.
Jesper Stattin (gjenvalg)
Jesper er 20 år og kommer fra Harstad. Han ble medlem i NU i høsten 2021, og var med å starte Harstad NU. Der har han vært en viktig drivkraft for å få i gang et stort lokalt engasjement, særlig mot Wisting-feltet og gruvedrift på havbunnen. Han har også vært fylkesleder og landsstyrerepresentant for Troms og Finnmark siden sommeren 2022. I tillegg har han erfaring som leder for ungdomsrådet i Harstad. Jesper er en kunnskapsrik og driftig fyr som på kort tid har satt seg inn i en bredde av politiske saker, og vært flink til å dra med seg flere i kampen. Han har et smittende engasjement for klima og natur, men særlig for rettferdig omstilling og energipolitikk, som han tok med seg inn i sentralstyret da han ble supplert inn i fjor sommer og ble faggruppeansvarlig for omstilling.
Symre Johanne Aagaard (gjenvalg)
Symre er 20 år, og kommer fra Vestre Sandøya i Agder. Hun ble medlem i Natur og Ungdom i 2017, og startet Vestre Sandøya og Tvedestrand lokallag, som hun også ble leder for, i 2019. Hun har siden lagt ned innsats i flere ledd i organisasjonen som nestleder i Agder NU, leder i Kristiansand NU og leder av Fjordutvalget. I lokallaget har hun erfaring med både lokale og nasjonale miljøsaker, blant annet Wisting, Førdefjorden, og nedbygging av strandsonen. Hun har vist seg som en ressurs både på organisering av lokallag og arrangementer, og er en mester til å dypdykke i saker for å finne nye, uangrepne innfallsvinkler til saksområdene. Dette er egenskaper som har kommet godt med i sentralstyret, som hun ble supplert inn i i fjor sommer.
Valgkomiteens vurdering av samlet sentralstyre
I løpet av arbeidet med innstillingen har valgkomiteen vært i kontakt med et stort antall kandidater, både fra organisasjonen og utenfor. Med bakgrunn i dette mener vi at vi har et godt grunnlag å sette sammen innstillingen på. I utformingen av sentralstyret har valgkomiteen vektlagt kandidatenes faglige og organisatoriske kompetanse, samtidig som vi har forsøkt å sette sammen en gruppe med ulike erfaringer og bakgrunner som kan jobbe godt sammen. Valgkomiteen har, etter innspill fra flere ledd i organisasjonen, lagt særlig vekt på å finne folk som godt kan representere grasrota, og ha fokus på formidling og rekruttering.
Innstillingen sikrer også en god kjønnsfordeling, og er i tråd med vedtektene. Samlet sett er valgkomiteen svært fornøyd med å kunne innstille disse kandidatene til sentralstyret.
Representanter til Naturvernforbundet-organer
Natur og Ungdoms representanter i Naturvernforbundets sentralstyre
Jesper Stattin, fast representant
Symre Johanne Aagaard, vararepresentant
Natur og Ungdoms representanter i Naturvernforbundets landsstyre
Eri Melhus, fast representant
Sigrid Hoddevik Losnegård, vararepresentant