Boikott oppdrettslaks!
Rømt oppdrettslaks og lus fra oppdrettsanlegg har lenge blitt identifisert som villaksens største trussel. Vi vet også at fôrrester, kjemikalier og ekskrementer bidrar til overgjødsling av havbunnen under anleggene, som får store konsekvenser for fjordene langs kysten. Løsningen er lukkede anlegg, men overgangen går alt for sakte. Derfor oppfordrer vi til å boikotte oppdrettslaks til miljøproblemene med næringen er løst!
Hva er problemet med oppdrettsnæringen?
Villaksen havnet på rødlista for første gang i 2021, og oppdrett står for de største truslene mot villaksen. Store mengder lakselus sprer seg ut av oppdrettsanleggene ut i fjordene, og vill laksefisk som villaks og sjøørret lider store skader av dette. Sammen med genetisk innkryssing av rømt oppdrettslaks gjør det at mye færre vill laksefisk overlever og kommer tilbake til elvene for å gyte.
Flere titalls millioner laks dør i merdene på grunn av dårlig fiskehelse hvert år. I 2025 døde 62,8 millioner laks og 2,5 millioner regnbueørret i anleggene.
Fôrrester og ekskrementer bidrar til overgjødsling av havbunnen under anleggene, og kan være svært negativt for det viktige kystfisket etter blant annet torsk og sei.
I en tid med gjødselmangel er avfallet fra oppdrettsnæringen en uutnyttet ressurs som i lukkede anlegg kan samles opp og komme til rette for landbruket i bærekraftig matproduksjon.
Hvorfor boikott?
Problemene i laksenæringen har lenge vært tydelige. Likevel har norske myndigheter ikke stilt nødvendige krav for å sørge for bærekraftig vekst i produksjon. Myndighetene er for ukritiske til oppdrettsnæringen, og med dagens fiskehelse-, og miljøproblemer er det uansvarlig å øke produksjonen.
Næringen selv anerkjenner ikke hvor omfattende problemene er. Det finnes ansvarlige produsenter i Norge, men som helhet driver oppdrettsnæringen på bekostning av naturmangfoldet.
De to siste tiårene med norsk villakspolitikk viser at forvaltningen tar sine føringer fra makt, ikke fra kunnskap. At villaksen er rødlistet, er et endelig bevis. Når vi ikke lenger kan ha tillit til den makten vi har gjennom forvaltningen, står vi igjen med makten vi har som forbrukere, og tyr til boikott.
Lukkede anlegg er løsningen!
Målet er null lus, null rømming og null forurensende utslipp fra anleggene. Den eneste gode løsningen på dette er lukkede anlegg. Nåværende miljøpåvirkning er for stor. Det er ikke mulig med miljøvennlig vekst i lakseproduksjonen uten at denne overgangen til lukkede anlegg settes i gang.
Oppdrettsnæringa tjener enorme summer på eksport av laks, og nå er det på tide at regjeringen krever at næringa må bruke dette overskuddet på å redusere miljøbelastningen – slik at vi kan produsere norsk sjømat langt inn i framtida også!