Fosenaksjonen, dag for dag
Onsdag 22.02: 499 dager
Fra kl. 12.00 møter samiske aktivister opp på NUs hovedkontor i Torggata 34. De maler banner, har aksjonstrening og går gjennom planen for dagen etter. Når går vi bort? Hvem snakker med skranken? Hva om vi ikke kommer inn? En journalist fra NRK får følge forberedelsene.
Torsdag 23.02: 500 dager
Kl. 07.30 møtes aktivistene på NU-kontoret, spiser frokost og smører noen skiver. Koftene er foreløpig riktig vei. Litt etter åtte begynner de å gå mot Norges Olje- og Energidepartement. Alle aktivistene kommer seg inn og forteller at de er der for å demonstrere. De krever at regjeringen stanser menneskerettighetsbruddet på Fosen, river vindturbinene og tilbakefører landet til reindrifta. Så vrenger de koftene. Pressen er til stede og minister Terje Aasland kommer for å snakke med aktivistene. Det blir ikke noen lang dialog og aktivistene etablerer seg i Aaslands departement, henger opp bannere og ansatte må tråkke over dem for å komme inn på jobb.
Organisasjonene har laget et Facebook-arrangement til markering ”foran Stortinget” der de denne morgenen poster at alle som vil støtte saken, bør gå til utenfor OED. I løpet av dagen kommer mange for å stå i solidaritet utenfor. På ettermiddagen er det en større støttemarkering med appeller og direkteoversendte innslag fra aktivistene inne.
Politiet blir aldri bedt om å fjerne aktivistene denne dagen. De færreste av planleggerne hadde sett for seg at aktivistene fikk bli. Trodde departementet at de ville bli lei og rusle ut av seg selv? Det departementet nok ikke hadde sett for seg, var staheten og den seige kampviljen de samiske aktivistene skulle få demonstrere de neste dagene. På kvelden gjør de seg dermed klare til å overnatte i lobbyen til Olje- og Energidepartementet. De setter to og to lobbystoler inntil hverandre og legger seg for å sove.
Fredag 24.02: 501 dager
Aktivistene våkner til beskjeden om at ingen presse lenger får komme inn til dem. På dette tidspunktet har de ikke fått ta imot matlevering helt siden de kom inn og de har ikke spist på 20 timer. Aktivistene setter seg nå ned og blokkerer dørene fra lobbyen videre inn i departementet. De ansatte har fått beskjed om å bruke sideinnganger og noen av aktivistene går ut for å sperre disse sammen med andre aksjonerende utenfra.
Media setter søkelyset på aktivistene som ikke får mat og advokater har koblet seg på saken. NU-apparatet rundt aksjonen, ringer ned departementet for få å snakke med den ansvarlige for sikkerhetsvurderingen om å isolere aktivistene helt. Litt over halv elleve etter at aktivistene endelig har fått én time til å få inn mat, ringer en dame fra DSS opp igjen og forklarer at det tok tid for departementet å skaffe nok ressurser til å gjennomlyse brødene og pålegget.
Politiet kommer ikke denne dagen heller. Pressemelding blir sendt ut om at aktivistene gjør seg klare til å bli helgen over.
Lørdag 25.02: 502 dager
Utenfor er det i ferd med å etablere seg en protestleir. Mange folk er innom. NU og NSR-N jobber med presse, planlegger markeringer og har aksjonstrening for å forberede til storaksjonen på mandag.
Søndag 26.02: 503 dager
Utenfor departementet dukker det opp flere og flere reinskinn, bannere og flagg. Folk stiller med tepper, kaffekanner og bålpanne. Over 300 mennesker møter opp til støttemarkering utenfor hovedinngangen kl. 12.00. På kvelden rigger organisasjonene til protestkino ved å henge opp lerretsstoff på en port inne på anleggsområdet som er tvers over OEDs hovedinngang. Over 150 kommer med campingstoler og soveposer, får servert bålpopcorn og ser ”Ellos Eatnu – La Elva Leve”, der en av frontaktivistene inne på OED, Ella Marie Hætta Isaksen, har hovedrollen.
På kvelden får Sametingspresident Silje Karine Moutka, komme inn til aktivistene og de får prate sammen rundt et bord. Greta Thunberg har reist til Oslo og Fosenaksjonen begynner å få internasjonal oppmerksomhet. Noen kjører til Lillestrøm for å hente en Lavvo. Fosenaktivistene har nå okkupert departementet i fire døgn.
Så skjer det. Rundt halv to på natten blir aktivistene vekket av at lobbyen er full av uniformert politi. De ringer og varsler NU-kontoristene som mobiliserer alle de kan for å få tak i presse og folk til å demonstrere utenfor. Kl. 02.25 begynner politiet å bære ut de samiske aktivistene fra Lobbyen. De roper ”ČSV” og ”Baajh vaeride årrodh”, blir fraktet inn i en heis, ned i en kjeller, satt inn i politibiler og kjørt ut mens rundt 50 ungdommer står utenfor. De roper slagord bak banneret med ”500 dager med menneskerettighetsbrudd”, til siste bil er borte.
Mandag 27.02: 504 dager
Det blir en kort natt for mange. Så snart aktivistene er ute av politistasjonen, møter de på NU-kontoret. Der får de gitt en klem til flere de bare har sett gjennom vinduer de siste dagene. Ungdommene får i seg mat og forbereder seg på storaksjon. Kl. 07.00 er det allerede fullt av folk utenfor hovedinngangen og alle som har kommet for å aksjonere i solidaritet blir fordelt utover departementets innganger. Bare timer etter at politiet fjernet de samiske aktivistene fra departementslobbyen, er de tilbake i hovedinngangen for å aksjonere videre. Sammen med dem sitter flere tilreisende aktivister, blant annet Greta Thunberg. I ett helt døgn, stenger nesten 100 aksjonister ned OED og 4 andre departementer.
Alle som vil inn i departementets garasje, blir hindret av en lavvo og en rekke mennesker som sitter tett i tett. Politiet fjerner de første aksjonistene fra én av inngangene til regjeringsbygget.
Tirsdag 28.02: 505 dager
Storaksjonen fortsetter. ”I dag stenger vi staten”, annonserte de samiske aktivistene og organisasjonene eskalerer ved å sperre Finansdepartementet. Samiske flagg, bannere, lavvoer, bålpanner, kaffekopper og sitteunderlag preger regjeringskvartalet. Noen av de over 110 aksjonerende denne dagen, blir fjernet av politiet. Flere av dem legges i bakken på Høyesterettsplass og fjernes med makt for å ha krevd at staten respekterer Høyesteretts dom.
I løpet av dagen dukker Terje Aasland uventet opp ved hovedinngangen til OED. Han blir møtt med kontinuerlige slagord og klar beskjed fra de samiske aktivistene: han leverer bare tomprat og har mistet all tillit. De krever svar fra statsministeren og at regjeringen innrømmer at det skjer et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.
Onsdag 01.03: 506 dager
Flere og flere reiser fra resten av landet for å aksjonere i Oslo. I dag sperrer aksjonistene også Klima- og Miljødepartementet og Nærings- og Fiskeridepartementet. Opp mot 150 mennesker er villige til å bryte loven i solidaritet med Fosensamenes kamp, og setter seg foran inngangene. Politiet fjerner flere aksjonister og Greta Thunberg blir båret bort av politiet to ganger. Lufta er fylt joik, ČSV-rop og klikkende kameraer. Som de tidligere dagene, arrangeres støttemarkering kl. 12.00. Som tidligere, sover alltid en gjeng utenfor hovedinngangen til OED for å vokte over protestleiren.
Torsdag 02.03: 507 dager
Det har gått én uke siden Fosenaksjonene begynte. OED ble okkupert fra innsiden i fire døgn og menneskerettighetsforkjemperne har stengt staten departement for departement i tre hele døgn. På dag 507 siden Fosendommen falt, sperrer aksjonistene 10 departementer. To klatrere tar seg opp på bygningen til OED og dropper et banner med “Land Back. Stop human rights violations in Sápmi.” Denne dagen blir de første aksjonistene som fjernes med makt også arrestert og bragt inn til politistasjonen.
Fosenaktivistene som først startet aksjonen, sitter fortsatt foran hovedinngangen. Kl. 14.45 åpner de selv hovedinngangen for Sametingspresidenten som skal ha møte med Olje- og Energiministeren. Terje Aasland hadde først kalt inn til møte et annet sted, men Silje Karine Moutka insisterte på å møtes i bygget til det ansvarlige departementet og holdt dermed sitt løfte til Fosenaktivistene. Aasland måtte gå inn bakveien.
Etter et møte som trakk ut, er holder Moutka, Aasland og Landbruksminister Sandra Borch pressekonferanse. For første gang beklager Terje Aasland på vegne av regjeringen til reindriftssamene på Fosen.
Fosenaktivistene har fått en invitasjon til å møte statsministeren. Kl. 21.00 møter de Jonas Gahr Støre i Trefoldighetskirken rett ved OED og får servert vafler. Aktivistene er de første statsministeren personlig møter i denne saken. Støre åpner møtet med å erkjenne ovenfor de samiske ungdommene at det skjer et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen. Fosenaktivistene leverer sine krav, underskrevet av alle som tok seg inn i departementet. De går sammen ut og talsperson Elle Nystad som har krevd å få snakke først, gir en kort kommentar til de ventende journalistene før hun og de andre forlater statsministeren på kirketrappa.
Fredag 03.03: 508 dager
Som tidligere dager, møtes aksjonistene kl. 07.00 og setter seg foran departementsinngangene til OED. Da politiet har satt opp gjerder utenfor Finansdepartementet, sperrer de like gjerne sperringene. Samtidig spiser statsministeren frokost med Fosensamene. I dagens første overskrifter, bekrefter endelig Støre erkjennelsen av det pågående menneskerettighetsbruddet offentlig. Kl. 08.30 får avisene en invitasjon av aktivistene til pressemøte kl. 09.15 ved hovedinngangen. Der annonserer aktivistene at det blir siste aksjonsdag, med én samlet blokade på Slottsbakken før Kongen i statsråd. Samtidig som rundt 200 aksjonister etablerer seg foran slottet der regjeringsbilene egentlig pleier å kjøre opp, er Eidsvolls plass i ferd med å fylles. Aksjonistene har festet samiske flagg på lyktestolpene langs Karl Johan i løpet av natta. Kl. 10.00 starter stormarkeringen med godt opp mot 2000 oppmøtte. Det er sterke appeller fra reindriftssamer, politikere, miljøvernere, Aili Keskitalo, Silje Karine Moutka og til slutt NU-leder Gina Gylver og Ella Marie Hætta Isaksen.
Etterpå vandrer menneskene rolig opp Karl Johans gate og setter seg ned med aksjonistene, eller står rundt. Mens ministrene sitter inne samlet til regjeringens øverste beslutningsorgan, er over 1500 mennesker samlet til en siste stille og fredelig markering utenfor. Det som høres er joik og lavmælte ord. Etter en stund reiser man seg opp, folk klemmer hverandre, ruller sammen reinskinn og rusler av gårde. For å spise, sove, rydde og dusje. Dra på støttekonsert, finne igjen kaffekannen sin eller dra tilbake på jobb. De fleste skal hvile godt ut nå – og det trengs, for kampen er ikke over. Det blir et før og et etter Fosenaksjonen.