Fosenaksjonen: en siste fredelig markering under kongen i statsråd
Siden torsdag 23. februar har samiske aktivister og solidaritetsaksjonister okkupert OED, og deretter blokkert flere departementer i Oslo. Dette for å kreve at regjeringene opphever det pågående menneskerettighetsbruddet mot samene på Fosen. Fredag 3. mars, 508 dager etter Høyesterettsdommen falt og dagen etter at regjeringen endelig kom med en innrømmelse, hadde vi siste aksjonsdag.
«Støre har lovet å sørge for at hele regjeringen skal prioritere denne saken. Derfor, på siste aksjonsdag, setter vi oss ned foran slottet under kongen i statsråd. Tusenvis av øyne er nå rettet mot regjeringen og vi krever at det skjer et handlingsskifte på dette kritiske punktet i historien. Samers tillit til rettsstaten Norge er på bristepunktet og menneskerettighetsbruddet skjer akkurat nå. Støre må handle umiddelbart for å gjenopprette tilliten og levere tiltak som viser at han har tatt oss på alvor. Vi har ikke råd til at regjeringen svikter igjen» sa Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat på fredag før markeringen.
Statsrådene fikk ta bakveien
Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag med kongen, klokken 11.00, for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt. I fire dager okkuperte unge samiske aktivister Olje- og Energidepartementet før de ble båret bort av politiet. I dagene etter har flere hundre aksjonert og sperret opptil 10 av statens departementer, og aksjonist etter aksjonist har blitt båret bort av politiet. Fredag satte nærmere 200 aksjonister seg i Slottsbakken der statsrådene pleier å kjøre opp hver fredag.
«I dag gjør vi ikke et ekte forsøk på å blokkere slottet. De sorte regjeringsbilene står fritt til å kjøre inn bakveien. Det har vært tøffe dager for alle som har aksjonert, og denne saken har revet opp i mange sår. Til nå i denne aksjonen har vi vært spredd utover opptil ti ulike departement, men på siste aksjonsdag skal vi endelig sitte sammen. Regjeringen skal se hvor mange vi er, de skal høre oss rope, og de skal huske den kraften som bor i oss» sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat på fredag.
Regjeringen har anerkjent det pågående menneskerettighetsbruddet
Én uke etter at aksjonene startet, beklaget regjeringen til reindrifta. Statsministeren møtte selv de samiske aktivistene og miljøaktivistene som startet aksjonen, der han anerkjente at det foregår et pågående menneskerettighetsbrudd. Fredag morgen spiste han frokost med reindrifta og uttalte også innrømmelsen offentlig.
«Etter 507 dager men menneskerettighetsbrudd og fornektelse, sa statsministeren i Norge unnskyld og anerkjente at det pågår et menneskerettighetsbrudd akkurat nå. I dag reiser aksjonistene seg opp fra departementsinngangene så statens ansatte kan komme tilbake og begynne å gjøre jobben sin. Beklagelsen som kom er ikke noe som stanser rettighetsbruddet, men det betyr at arbeidet med å løse saken kan begynne. Den bevegelsen som er vekket i Sápmi er sterk, og hvis regjeringen igjen svikter er vi klare til å komme tilbake» sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen.
Enden på aksjonene, men kampen fortsetter
Samtidig med at aksjonistene satte seg ned i Slottsbakken, inviterte NSR-Nuorat og Natur og Ungdom til stormarkering for Fosensamene på Eidsvolls plass der det møtte opp over 1500 mennesker. Aksjonistene hadde heist samiske flagg langs Karl Johan i løpet av natta, og det ble sterke appeller fra reindriftssamer, politikere, Sametingspresidenten og til slutt NU-leder Gina Gylver og frontaktivist Ella Marie Hætta Isaksen. Etter at demonstrasjonen foran Stortinget var over, vandret de oppmøtte rolig opp til Slottsbakken. Der satte de seg ned med aksjonistene til en siste stille og fredelig markering under Kongen i statsråd. Bare joik og lavmælte ord var å høre. Uken med aksjoner har satt sitt preg på regjeringen, på landet og forhåpentligvis på historien.
«Staten Norge har bedt om unnskyldning. Da oppstår det et ansvar. Et ansvar for mennesker som akkurat nå lever med menneskerettighetsbrudd som hele Norge er klar over etter disse aksjonene. Vi må stå sammen i en kamp som ikke er over og ha tro på at en folkebevegelse kan stå opp mot urettferdighet» sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen.