Sjødeponi
Norge er et av to land i verden som fortsatt tillater sjødeponi - at gruveavfall fra gruver på land dumpes i sjøen. Dette er svært ødeleggende for livet i fjordene våre, og for de som lever rundt den.
I Norge har vi flere pågående sjødeponi. Vi har ikke åpnet en ny gruve på 40 år, men de to prosjektene som er nærest å starte opp er Nordic Mining sin gruve i ved Førdefjorden i Vestland og Nussir ASA (nylig kjøpt opp av Blue Moon Metals) sin gruve ved Repparfjorden i Finnmark. Begge selskapene har fått tillatelse til å dumpe avfallet fra gruven i fjorden.
En verden i utvikling og vekst trenger metaller og mineraler, særlig når det elektrifiseres mer for å senke klimagassutslipp. Dette øker presset på norske mineralressurser. Natur og Ungdom er ikke prinsipielt i mot gruvedrift på land, men det må stilles mye strengere krav til naturinngrep, urfolksrettigheter, alternativ avfallshåndtering og kjemikaliebruk i næringen, enn det gjør i dag. Vi må også resirkulere mer av mineralene vi bruker i dag, og utvikle smartere teknologiske løsninger.
Praksisen med å dumpe gruveavfallet i sjø, er en miljøversting som får katastrofale konsekvenser for fjordene våre. Derfor mener Natur og Ungdom at sjødeponi av gruveavfall må forbys.
Lurer du på noe?
Les mer her:
Repparfjorden
Repparfjorden er en nasjonal laksefjord i Finnmark. Her har selskapet Nussir ASA, nå kjøpt opp av kanadiske Blue Moon Metals, fått tillatelse til å starte opp en kobbergruve, og til å dumpe millioner av tonn med gruveavfall i fjorden. Gruvedumpingen vil få katastrofale konsekvenser for livet i Repparfjorden, men gruven truer også reindriften i området, fordi fjellene som skal utnyttes, er et viktig reinbeiteområde. Derfor jobber Natur og Ungdom for at prosjektet skal stanses!
--e Les mer
Førdefjorden
I Førdefjorden har selskapet Nordic Mining fått tillatelse til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden i Sunnfjord kommune. Dette mener vi er ulovlig. Derfor saksøker vi staten sammen med Naturvernforbundet!
--e Les mer