Gå til innhold

Hjelp oss å få olje ut av partiene!

Natur og Ungdom < Hjelp oss å få olje ut av partiene!
Kategorier: Ukategorisert

Nå har vi muligheten til å overbevise de norske partiene om å slutte å satse på mer olje og gass. Da trenger vi din hjelp!

Shit, det er valg neste år!

I 2025 er det stortingsvalg, et valg som kommer til å legge føring for hvordan den nasjonale politikken vil se ut de neste fire årene. I tillegg kommer valget i 2025 til å være et vippepunkt for den norske klima- og miljøpolitikken. Etter valget, er det knappe 5 år igjen til 2030, hvor vi skal ha nådd flere viktige klimamål. Derfor er det viktigere enn noen gang at nettopp ditt lokallag er med på å påvirke partiprogrammene, slik at Norge går vekk fra olje og gass! 

 Natur og ungdom har to krav til partiprogrammene:

  • At Norge slutter å lete etter olje og gass.

  • At vi legger en plan for sluttfasen for olje og gass, og hvordan vi skal satse på nye grønne næringer istedenfor.

På denne siden har vi samlet alt av informasjon du trenger for å kunne påvirke partiprogrammene. Du finner blant annet informasjon om de ulike programkomiteene, når og hvordan programprosessen går for seg, en «steg for steg»-guide til hvordan du kan påvirke prosessene, aksjonsideer og mye mer!  

Hvert år før valget, stemmer landsmøtene i de ulike partiene frem de sakene de skal gå til valg på det kommende året. Det er veldig likt NU sitt arbeidsprogram, bare med en del flere fagfelt, som dekker alt fra helsepolitikk til nettopp klimapolitikk. Disse programmene har vi muligheten til å påvirke.  

Før programmene vedtas på de ulike landsmøtene, går partiene gjennom en omfattende prosess for å forankre politikken innad i partiene. I starten av 2024, ble det åpnet en generell innspillsrunde, hvor organisasjoner, politikere og helt vanlige folk kunne gi innspill til de ulike partiene om hvilke saker de burde kjempe for ved neste valg. Her har NU allerede kommet med innspill innenfor alle fagområdene landsmøtet har vedtatt at vi skal jobbe med. Selv om det ikke er mulig å påvirke denne prosessen lengre, er det bare første steg. Det kommer mange andre viktige arenaer hvor lokallagene har mulighet til å påvirke.  

 

Etter å ha mottatt alle innspillene, lager de ulike programkomiteene et utkast, som revideres av f.eks landsstyrene i partiene. Etter å ha revidert førsteutkastet, sender partiene ut de endelige forslagene til partiprogram som så diskuteres og voteres over på landsmøtene. Det er disse prosessene lokallag har størst mulighet til å påvirke.  

Fordi partiprogramene vedtas av partienes årsmøter har alle medlemmer i partiet mulighet til å fremme forslag og tale for en sak. Ved å møte deres lokale politikere kan dere altså direkte påvirke nasjonal politikk. Fordi de fleste parti har medlemmer i hver eneste kommune, kan alle NUs medlemmer finne noen de kan påvirke, uansett hvor de er!

Når partiene er så spredt trenger vi at flest mulig påvirker partiene der de bor. Det er altså lokallagene som får til mest i denne prosessen!

Hvordan påvirke på 1, 2, 3! (og 4, 5)

Først må du finne ut hvem som er lokalpolitiker i din by/kommune! For å kunne påvirke lokalpolitikerne må vi først finne dem.

Kartlegg: Hvem er lokalpolitikerne i ditt område? Her kan du spørre din ansvarssentralist om hjelp til å finne politikere. Spesielt de fra Arbeiderpartiet og Høyre er viktige!

  • Kanskje er noen fra partienes programkomitee fra byen din?
  • Hvilket parti er ordføreren og varaordføreren deres fra?
  • Har lokalpolitikerne dine verv på nasjonalt nivå? (tips: her kan du sjekke partienes hjemmesider)

Det er også greit å vite hva politikerne mener på forhånd. Er de enige med oss? Har de uttalt seg om olje eller klima før? I så fall kan de sikkert hjelpe!

Om du kjenner noen av politikerne fra før så er det enda lettere!

En siste ting du må finne ut av er fristen for når de lokale har frist for å sende sine forslag til partiprogrammene. Når har de årsmøte i lokallaget, og når har de fylkesårsmøte? (de fleste har årsmøte i lokallagene i november/desember, mens fylkesårsmøtet er i januar/februar)

Det kan være dette ligger på nettsiden deres, men om der er vanskelig å finne kan du også spørre dem direkte.

Lokallagene i partiene får mulighet til å sende inn sine innspill til partiprogrammene. Da kan vi få dem på gli ved å ta kontakt og sende innspill til hva vi mener de burde sende inn til partiprogrammene.

For å gjøre det kan du finne eposten til dine lokalpolitikere (ofte på en partinettside) og sende innspillene du mener burde bli tatt med. Vi har alt laget en liste med 10 innspill vi mener alle partiene burde ha med i sine program som ligger lenger ned på denne siden.

Om du vil være sikker på at denne politikeren har fått med seg innspillet ditt kan du ringe dem og spørre hva de tenker om innspillene. Da finner du fort ut om de er enige eller ikke!

Er du gira kan du også…

Dersom du har tid, lyst og mulighet er det fantastisk å invitere seg selv på et møte eller en kaffe med lokalpolitikerne. Målet med møtet er å få lokallaget til å vedta en resolusjon eller uttalelse på lokallaget sitt årsmøte i november/desember.

Om du får et møte er det klokt å møte forberedt og presentere gode argumenter. For å gjøre det lettere har vi laget et notat med vanlige motargumenter og svar på de. Ta kontakt med Jesper eller Joni for å få det! Her kan din ansvarssentralist også hjelpe deg å forberede.

Send en epost eller ring og spør når lokallaget har sitt årsmøte.

Så spør du om din lokalpolitiker kan fremme forslag til uttalelse (eller en resolusjon som noen kaller det) på partiet sitt årsmøte om en plan for rettferdig omstilling/en plan for sluttfasen for olje og gass.

Om du ikke kjenner noen i partiet fra før av som kan hjelpe deg kan du prøve å bare sende en epost til den du har kontaktinfo til og se hva som skjer

Tips: 

Vi har skrevet forslag til uttalelser som du kan dele med «din» lokalpolitiker i Høyre eller Arbeiderpartiet. Ta kontakt med Jesper/Joni for å få den.

Uttalelsene har en rekke avsnitt med argumenter som kan slå an ulikt lokalt. Derfor bør den forkortes og tilpasses lokal kontekst. Det går an å fjerne og legge til avsnitt ut fra hva dere mener er lurt. Husk at uttalelsen må presentere en oljepolitikk som din lokalpolitiker kan stå for og ikke nødvendigvis er lik en en uttalelse fra Natur og Ungdom.

(PS: Det kan hende denne politikeren ønsker å skrive uttalelsen selv, men kanskje blir de glad for et forslag?)

Send en epost / ring og spør når partiet har sitt fylkesårsmøte

(de fleste har dette i januar/februar 2025)

Spør så pent om din lokalpolitiker kan fremme forslag til uttalelse (eller en resolusjon som noen kaller det) på partiet sitt fylkesårsmøte om en plan for rettferdig omstilling/en plan for sluttfasen for olje og gass.

Dersom du ikke kjenner noen i partiet  fra før av som kan hjelpe deg eller som du vet hva mener, må du bare sende eposten til de du har kontaktinformasjon til og se hva de svarer!

Andre måter å påvirke på

Har du prøvd å overbevise et parti om å sende inn forslag til partiprogrammet sitt, men så møter du uenighet og motvilje? Da kan du prøve å utvide påvirkningsmetodene dine. Her er noen små tips til hvordan du kan gå frem:

Aksjoner!

Aksjoner utenfor lokallagsårsmøtet til det partiet og still tydelige krav til hva du mener de bør vedta. Gjerne vær litt kreativ i aksjonsform og inviter media så partiet føler det er oppmerksomhet rundt saken. Det tar oss til neste idé:

Media!

Lag en liten mediastorm! Legg ut om saken, og kontakt lokal media eller skriv et leserinnlegg til lokallavisen for å sette søkelyset på partiet. Om lokallaget er enige med dere om at vi trenger en slutt på olje og gass er det også noe media fort vil plukke opp.

Debatt!

Inviter gjerne de politiske partiene til debatt. Flere parti er allerede ganske enige med oss om olje og gass, så det er en fin måte å sette andre parti i en skvis på deres politikk.

Og mye annet…

Det er selvfølgelig mange flere måter å presse partiene på, så det er bare kreativiteten som setter grensene.

Her kan du gjøre enda mer!

Ressurser og aksjonsideer

Les mer

Ta kontakt om du vil ha hjelp med å finne lokale politikere, eller lurer på noe!

Joni Fagerheim Lundevall

Sentralstyremedlem
401 72 666

Fagansvarlig for omstilling. Følger opp Trøndelag NU og Samferdselsutvalget.

Gutt som smiler foran murvegg

Jesper Stattin

Sentralstyremedlem
405 27 292

Jobber med omstilling. Følger opp Oslo NU.

Feiring av oljefritt LoVeSe utenfor APs landsmøte 2019

Vi har klart å påvirke partiene før!

Natur og Ungdom, sammen med mange andre organisasjoner, arbeidet hardt i over 20 år for at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skulle bli vernet fra oljeutvinning. Kampanjen fikk navnet Oljefritt LoVeSe!

Sammen fikk vi snudd ett og ett parti til å være mot oljeboring i disse områdene. En stor seier var når alle kommunestyrene i Lofoten, Vesterålen og Senja vedtok at de var imot oljeboring her. Til slutt snudde Arbeiderpartiet i 2019, og det er nå ikke flertall på Stortinget for å drive med olje og gass i disse områdene. Mye skylles alle de lokale aktivistene som presset på politikere .

Uten lokallag som sto på hadde vi ikke hatt noe evig oljefritt LoVeSe!