Natur
Natur
Naturavtalen
I desember 2022 skrev Norge under på den internasjonale naturavtalen i Montreal i Canada. Da forpliktet vi oss blant annet til å verne 30% av alle land- og havområder, og å restaurere 30% ødelagt natur innen 2030. Men hva betyr dette?
Hvorfor trenger vi en naturavtale?
I 2012 ble FNs naturpanel opprettet. Allerede i 2019 kom de med sin første rapport. Her slo de fast at tap av plante- og dyrearter og ødeleggelse av natur går mye fortere enn noen gang. Det kom også frem at de fem største truslene mot naturmanfoldet er påført av mennesker. Heldigvis kan mye av det reverseres og repareres hvis vi gjør det i tide.
De fem største truslene:
- Endringer i bruk av jord og land. 75% av jordas overflate er allerede tatt i bruk og påvirket av mennesker.
- Menneskelig rovdrift på dyre- og plantearter. Vi har nådd naturens tåleevne. Landbruk, skogdrift, jakt og fiske er noen av kildene til tap av arter
- Klimaendringer ødelegger. Klimaendringer er en stor trussel mot naturen. Ekstremvær og andre konsekvenser av klimakrisa fører til store naturødeleggelser og er med på å ødelegge hjemmene til dyr og planter.
- Forurensning ødelegger. Forsøpling og kjemikalier fører til ødelagt natur som i noen tilfeller er så ødelagt at det ikke er beboelig. Havet er spesielt utsatt for forurensning.
- Spredning av fremmede arter. Ikke alle planter hører hjemme i økosystemene. Disse kaller vi fremmede arter. I noen tilfeller er fremmedartene så dominante at de utkonkurrerer andre arter og sprer seg videre. Til slutt risikerer vi å miste viktige arter på grunn av spredningen av fremmede arter.
Hva sier naturavtalen?
Naturavtalen har en rekke mål, midler, og tiltak verdens land skal forholde seg til. Her er en liten oversikt over de viktigste elementene: