Norsk mat er løsningen!
Vi kan snakke så mye vi vil om politiske vedtak og ordninger, men til syvende og sist er mat grunnlaget for alt liv og arbeid. Her vet vi at Norge leder an som en nasjon med fokus på dyrevelferd og lite til ingen bruk av GMO. Samtidig er det mye som kan forbedres, og landbruket har de siste tiårene gått vekk fra små og mellomstore bruk, som videre kan sikre god dyrevelferd, mindre utslipp, og mat som ligger nært folket. Kan vi sikre denne bunnlinjen på en mer bærekraftig måte, vil et bedre grunnlag for all følgende klimatiltak være på plass.
Selvforsyning har kommet på agendaen det siste året, og krig i Europa har minnet oss på hvor skjør verdens handelskjede kan være. Ifølge FN har alle land rett og plikt til å produsere sin egen mat, og Norge er intet unntak. I dag er Norge så vidt over 40% selvforsynt, og er dermed avhengig av import for å brødfø befolkningen. Ikke bare er dette relevant med tanke på vår egen matsikkerhet, men også matsikkerheten for landene som vi kjøper den importerte maten ifra.
Til slutt må vi se dette fra ungdommens perspektiv. Vi skal ha mat i alle årene som kommer, men dagens utvikling viser en stadig eldre gjennomsnittsalder blant bønder. Noe må gjøres for å snu denne trenden, og tilrettelegge for at landbruket skal være et attraktivt alternativ for oss unge. Det er på tide at vi unge slippes til inn i landbruket, og kan sikre trygg og bærekraftig mat for generasjonene som skal komme etter oss.
Derfor krever Natur og Ungdom at regjeringen legger til rette for en mer bærekraftig og tilgjengelig landbrukspolitikk, slik at vi kan styrke det norske landbruket og bidra til å gjøre Norge til en selvforsynt og bærekraftig nasjon. Dette er viktig både for å sikre vår egen matsikkerhet, men også for å bidra til matsikkerhet i andre land. Det er også viktig å tilrettelegge for at landbruket skal være et attraktivt alternativ for unge mennesker, slik at vi kan sikre en trygg og bærekraftig matforsyning for fremtiden. Norsk mat er en løsning på mange av disse utfordringene, med sin høye kvalitet, sunnhet, og lokale produksjon.