Bli med på årets mest slimete aksjon!
Først: hvorfor aksjonerer vi?
I januar valgte stortinget å trosse advarslene fra både egne og uavhengige forskere, og stemte for å åpne gruvedrift i dyphavet. Vi vet mer om månen enn dette området, og derfor er det helt kritisk at vi bevarer det, i det minste til vi har mer kunnskap om livetsom befinner seg der. Likevel peiser regjeringen på videre, og i sommer ble et område på størrelse med Nordland, Troms, og Finnmark foreslått til første konsesjonsrunde for søknader om utvinningstillatelse.
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 er det satt av 150 millioner kroner til å drive med gruvedrift på havbunnen. Dette er penger som vil gå direkte til ødeleggelse av et av de siste områdene vi har igjen med uberørt natur, som også vil ha negativ innvirkning på fiskeri både i Norge og i utlandet. Regjeringen planlegger å dele ut lete- og utvinningstillatelser allerede neste vår, derfor er høstens budsjettforhandlinger er den siste muligheten til å stanse disse planene. For å vise alle forhandlingspartiene (SV, Ap og Sp) hvor viktig denne saken er, mobiliserer vi til en lavterskel, men nasjonal aksjon for dyphavet.
Vil du lese mer om gruvedrift på havbunnen? Trykk HER.
Hva er egentlig en slimaksjon?
Målet med aksjonen er at den skal være lett for alle å gjennomføre. Enten du er del av et aktivt og stort lokallag, eller vil aksjonere alene, skal det være mulig å delta på slimaksjon! Derfor trenger man nesten ikke å forberede noe som helst: alt du trenger er slim og et postkort.
Når kvelden kommer, og de voksne har gått fra jobben skal lokallag og medlemmer over hele landet dumpe slim utenfor rådhusene i sine hjemkommuner, med brev til ordføreren som krever at også de hever stemmen for et levende dyphav. Slik skal vi vise politikerne at det finnes bred politisk og nasjonal støtte for denne saken, samtidig som de mystiske aksjonene lande over vil skape medieblest.
Hvor mye slim man dumper er opp til seg selv, men det er uansett viktig at aksjonen foregår utendørs (men fortsatt godt synlig), og at man er klar over at man kan bli bedt om å vaske opp etter seg.
OBS!! Om man dumper store mengder slim, og etterlater seg mye rot, kan man stå i fare for å få kjeft. Det er et ansvar man må ta selv, og det kan derfor være lurt å kjenne på om dette er noe man er villig til å gjøre FØR man eventuelt dumper masse slim.
Fagansvarlig for hav. Følger opp Innlandet NU.