Person og ku
Engasjer deg!
Medlemsressurser

Still til utvalg!

Leter du etter en måte å bli aktiv i Natur og Ungdom, eller vil gjøre et dypdykk i et spesifikt fagområde? Still til et av Natur og Ungdoms politiske utvalg! I 2025 kan du stille til Samferdselsutvalget, Øst- og Barentsutvalget, Landbruksutvalget og Internasjonalt utvalg. Fristen for å stille er mandag 3. februar 2025.

Hva gjør man i et utvalg?

Utvalgene har jevnlige møter hvor de gjør alt fra å dypdykke i fakta og politikk til å uttale seg i media, lære bort sitt fagfelt, lage merch, dra på konferanser og seminarer til å reise på studietur. Det er de som sitter i utvalget selv som bestemmer hva de har lyst til å gjøre!

Det som forventes av deg som stiller til et utvalg er at du:

  • Er med på jevnlige møter
  • Ønsker å bruke litt fritid på å jobbe med utvalgets politiske saker
  • Er engasjert for å fordype deg i ditt fagfelt

(Du trenger ikke å vite noen ting som temaet før du starter i utvalget!)

Samferdselsutvalget

Samferdselsutvalget jobber for at Norge skal få bedre kollektivtilbud, og er opptatte av tog, buss og trikk!

I 2024 har utvalget blant annet hatt jevnlige digitale møter annenhver uke, i tillegg til at de møttes til en fysisk utvalgshelg i Bodø i april. De har leid inn foredrag fra fagfolk som kan teamet ordentlig godt, og dypdykket i alt fra dobbeltspor til nasjonal transportplan (det er veldig få som egentlig vet hva det er, men hvis du blir litt nysgjerrig, kanskje dette utvalget er noe for deg?)

Utvalget har skrevet til aviser, publisert tekster i Natur og Ungdoms medlemsmagasin Putsj, og deltatt på konferanser om kollektivtrafikk.

Still til samferdselsutvalget hvis du har lyst til å lære mer om transport og tog, eller hvis du brenner ekstra mye for at vi må gjøre noe med kollektivtilbudet!

Landbruksutvalget

Landbruksutvalget jobber for at Norge skal få en mer rettferdig og miljøvennlig landbrukspolitikk.

I 2024 har Landbruksutvalget jobbet med å skolere seg selv og lage ressurser som organisasjonen kan bruke hvis de ønsker å jobbe med jordvern og annen landbruksaktivisme. De deltok også i planlegging og praktisk gjennomføring av vårsamlingen for deltakerne som skal på Grønt Sptakak. Der bidro utvalget faglig både med foredrag, og workshop i jordbruksaktivisme. En fra utvalget deltok også som ordstyrer på arrangementet Bonden som Naturforvalter.

8. mars la regjeringen frem stortingsmelding 11: Strategi for aukasjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket. Utvalget ga muntlig og skriftlig innspill på høringen, og deltok i arrangeringen av aksjoner i forbindelse med meldingen. Utvalget leverte også muntlig og skriftlig høringsinnspill til jordbruksoppgjøret 2024. I tillegg har utvalget oppfordret lokallag til å ha egne markeringer og laget innhold til sosiale medier.

Er du opptatt av mat? Glad i dyr og bondegårder? Er du gira på å lære med om landbrukspolitikk? Still til Landbruksutvalget!

Øst- og Barentsutvalget

Dette utvalget jobber med Natur og Ungdoms Øst- og Barentssamarbeid. Øst- og Barentssamarbeidet, tidligere under navnet Russlandsprosjektet, er et samarbeid mellom Natur og Ungdom og to russiske miljøorganisasjoner i Nordvest-Russland. Prosjektet har eksistert siden tidlig 1990-tallet. I tillegg til utvalget har Natur og Ungdom to rådgivere som jobber med prosjektet, og samarbeider tett med utvalget.

Utvalget jobber med Miljøpolitikk i Øst- og Barentsregionen, og særlig i Russland gjennom Natur og Ungdoms samarbeid med russiske miljøaktivister. I dette utvalget får du lære om miljøpolitikk på tvers av landegrenser, og hvilke utfordringer det fører med seg.

i 2024 har Øst- og Barentsutvalget hatt digitale møter med jevne mellomrom. Oppmøtet har vært noe varierende. I desember arrangerte vi en studietur til Kirkenes med syv deltagere. Her var tema grensesamarbeid i nord, et endret forhold til Russland og historisk miljøsamarbeid i regionen. Studieturen var vellykket med flere interessante besøk, workshops og gode diskusjoner. Vi ble enige om å lage en plan for møtetidspunkt for 2025 og har ambisjoner om å ha jevnlige møter med ulike temaer, i tillegg til å få til en fysisk samling også i 2025.

Still til Øst- og Barentsutvalget hvis du er interessert i å lære med om Nordområdene og jobbe med miljøpoltikk på tvers av landegrenser.

Internasjonalt utvalg

Internasjonalt utvalg jobber med internasjonal klimapolitikk!

I 2024 har utvalget hatt ukentlige møter. På vårsemesteret lå fokuset særlig på skolering fra fagfolk, og på høstsemesteret lå fokuset særlig på skriving, arrangementer og forberedelse til klimatoppmøtet. Særlig har utvalget jobbet med Rosebank, Equinor i Latinamerika og klimatoppmøtet. I mai 2024 arrangerte utvalget en hyttetur hvor det ble lagt vekt på å bli kjent, samt skolering fra eksterne. Helgen resulterte for det første i et videre samarbeid med Latinamerikagruppene, som utvalget arrangerte et åpent seminar med i Oslo i november. For det andre ble det produsert en artikkel om EUs klimapolitikk på hytteturen.

I november dro Marius Moldsvor fra utvalget og Mikkel Inchley fra sentralstyret på COP29 i Baku. Her ble det utført aksjoner i samarbeid med et mangfold av andre aktører, tre reisebrev ble publisert i Framtida og et åpent oppsummeringsmøte i Oslo ble holdt for interesserte etter klimatoppmøtet. Annen aktivitet inkluderte mange møter med norske politikere og den norske delegasjonen, tett oppfølgning av forhandlingene, og SoMe-arbeid.

Er du opptatt av klima? Interesserer du deg litt for internasjonale relasjoner? Da er dette utvalget noe for deg!

Jeg vil stille til et utvalg!

Lurer du på noe?

Ta kontakt med meg!

Bilde av Tale, nestleder i natur og ungdom

Tale Løkeland Ryste

Nestleder