Gå til innhold
Reaktorlokket på Haldenreaktoren, HWBR, fotografert november 22023. / Foto: Jan Johannessen / NND
Reaktorlokket på Haldenreaktoren, HWBR, fotografert november 2023. / Foto: Jan Johannessen / NND

Tiden er overmoden: Opprydding etter norsk atomindustri

Natur og Ungdom < Tiden er overmoden: Opprydding etter norsk atomindustri
Kategorier: Atomkraft | Uttalelser

Jo lenger tid det tar før gode lagringsløsninger er på plass, desto større fare er det for det for utslipp av radioaktive stoffer. Oppryddingen etter norsk atomindustri er i gang, men det tar tid.

Norge skal lagre over 17 tonn radioaktivt avfall. På sikt skal dette lagres trygt for menneske og miljø i et permanent deponi. Inntil da haster det å få på plass midlertidige lagringsløsninger for brukt atombrensel. Dagens langringssituasjon er langt fra optimal. Brukt atombrensel oppbevares i anlegg som ikke er i tråd med internasjonale standarder. Flere av lagerbygningene er over 60 år gamle. 

Norsk atomvirksomhet

Norge har hatt fire atomreaktorer, tre på Kjeller og en i Halden. I 2018 og i 2019 ble disse lagt ned, og arbeidet med å planlegge en sikker opprydding startet. Norges atomindustri historie er for mange relativt ukjent. Allerede i 1951 ble landets første atomreaktor satt i drift på Kjeller utenfor Lillestrøm. Formålet var forskning på blant annet materialer og nukleær medisin. I 1959 startet reaktoren i Halden opp. Også her skulle det forskes på reaktorbrensel og undersøkelse av materiale og målemetoder. Norge har dermed ikke hatt atomkraftverk, men atomvirksomhet knyttet til forskning.

Haldenreaktoren på 1950-tallet. Foto: IFE / NND

Haldenreaktoren på 1950-tallet. Foto: IFE / NND

Opprydningen

Oppryddingen av norsk atomvirksomhet kan deles inn i tre: nedbygging (dekommisjonering) av anleggene, midlertidige lagre og langsiktig deponi. Før dekommisjoneringen av reaktorene kan starte er det helt essensielt å sikre en forsvarlig og trygg mellom- og langtidslagring. Det er den statlige etaten Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) som har som oppdrag å avvikle de norske atomanleggene og håndtere det radioaktive avfallet.

I dag sitter man igjen med cirka 17 tonn avfall i form av brensel fra anlegget på Kjeller og i Halden. Dette avfallet skal sikres og lagres på en forsvarlig måte. På sikt skal avfallet sikres for flere hundre tusener av år i et deponi under bakken. Før dette må brenselet fra en reaktor plasseres i et midlertidig lager i 30-40 år. Mellomlagring er en nødvendig og en kritisk fase for å sikre at deponeringsprosessen kan gjennomføres på en trygg og forsvarlig måte. Etter at det radioaktive brenselet har blitt brukt i en reaktor, produserer det fortsatt store mengder varme på grunn av radioaktiv nedbryting. Denne varmen må reduseres før brenselet kan håndteres trygt i et deponi. 3 Mellomlagring bidrar både til nedkjøling og reduksjon av radioaktivitet. I tillegg gir mellomlagring et nødvendig tidsvindu. Det kan ta tid å utvikle og godkjenne permanente deponi-anlegg. Mellomlagring gir myndighetene og ansvarlige etater tid til å sikre et egnet langtidsdeponi, samtidig som det brukte brenselet oppbevares trygt. Vi har dårlig tid, men samtidig må det tas gode valg. Derfor haster det å med å få på plass midlertidige lagre som oppfyller dagens krav til forsvarlig lagring.  

Radioaktivt avfall

Radioaktivt avfall i Danmark. Foto: NU

Hva gjør vi?

Politisk rådgiver og prosjektkoordinator på Øst- og Barents sitter i en referansegruppe for NND, sammen med andre nasjonale organisasjoner fra sivilsamfunnet. Her gir vi innspill og orienteres om relevante saker i oppryddingsarbeidet og lagringsspørsmålet. Å rydde opp i det historiske atomavfallet er en krevende jobb. Av den grunn er det viktig at både sivilsamfunnet og lokalbefolkningen inviteres til dialog. Å rydde opp etter norsk atomvirksomhet er nødvendig. Derfor støtter vi arbeidet som gjøres av NND. Samtidig ønsker vi å belyse viktigheten av å prioritere det arbeidet som haster mest, nemlig midlertidig lagre for brukt brensel.  

Tur til dansk dekommisjonering

Referansegruppe for NND på besøk hos Dansk dekommisjonering

September 2024: På befaring sammen med referansegruppa i NND

I starten av september var vi, sammen med NND sin nasjonale sivilsamfunnsgruppe, på befaring i Halden og Aremark. Hensikten var å få innsikt i arbeidet med lokalisering av anlegg for midlertidig lagring av radioaktivt avfall. Her fikk vi høre om hvordan NND jobber med lokalisering av nye atomavfallsanlegg. I denne prosessen er kunnskap om geologi, miljø, infrastruktur og logistikk viktig. Derfor var det interessant å se eksempler på hva NND ser på som passende områder og arealer. Med på befaringen var en geolog fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) som ga presentasjoner om de geologiske forholdene.