Wisting – Norges nye klimaversting?
Klimabombe
Wistingfeltet er planlagt å produsere fra 2028 og helt til 2058, 8 år etter at verden skal være karbonnøytrale. Feltet vil dessuten nesten utelukkende produsere olje som heller ikke kan bidra til å bytte ut kull. Januar 2022 sendte Equinor konsekvensutredning av Wistingfeltet i Barentshavet på høring. Der ble ikke utslipp fra forbrenning tatt høyde for, men utslippene når denne oljen brennes i utlandet vil være på rundt 200 millioner tonn Co2. Det er hele 4 ganger så mye som Norges årlige utslipp og tilsvarer 50 kullkraftverk. Verden har 8 år på kutte utslipp i mye høyere tempo enn til nå og vi har ikke råd til tillate utslippene fra Wistingfeltet.
En sinke for grønne næringer
Equinor ønsker å elektrifisere plattformen med strøm fra land. Vi har sett helt tydelig denne høsten og vinteren hvordan også fornybar energi er begrenset. Derfor burde verdifull ren kraft ikke brukes på å forlenge oljealderen, men gå til grønne næringer på fastlandet. Natur og Ungdom er svært kritiske til å bygge ut oljeinfrastruktur så langt nord, da hverken natur eller klima tåler en døråpner for enda flere oljefelt i så langt nord. Det har aldri hastet mer å prioritere ressurser og arbeidskraft inn i bærekraftige næringer.
Et allerede presset Arktis
Wistingfeltet er planlagt 300 km fra Finnmarkskysten og 50 km unna iskantsonen. Dette er et spesielt sårbart område med unikt biologisk mangfold. Å operere så langt nord er risikofylt på grunn av store avstander og hardt vær. Skulle det skje en ulykke, vil ikke bare mennesker være utsatt. For eksempel oljesøl vil ramme fisk og fugl alvorlig, og vi kan få katastrofale miljøkonsekvenser på grunn av utfordringene med pålitelig beredskap.
Urettferdig skattedeal
Den grønne omstillingen i Norge har et kjempeproblem med at regjeringen favoriserer oljeindustrien. Mens andre land staset på å framskynde grønn omstilling under pandemien, fikk oljeselskapene en generøs skattepakke i 2020. Det har resultert i mange flere utbyggingssøknader enn vanlig, der vi finner en stor andel prosjekter som egentlig ikke ville vært lønnsomme før skattepakken. Miljødirektoratet meldte også bekymring om at miljøhensyn ville bli oversett i søknadsbehandlingene med så stort press.
Equinor vil levere søknad om PUD (plan for utbygging og drift) for Wisting innen slutten av 2022 for å dra nytte av de store skattefordelene. Om ikke prosjektet stanses i budsjettforhandlingene høsten 2022, blir søknaden trolig behandlet i Stortinget i slutten av 2023.
#StoppWisting
Natur og Ungdom krever at Stortinget stanser utbyggingen av Wistingfeltet. Det er ikke forenelig med Norges klimamål og behovet for en raskere grønn omstillingen. Framtidas arbeidstakere vil ha grønne næringer i nord, ikke bli enda mer avhengige av en industri med utløpsdato. Natur og Ungdom og en samlet miljøbevegelse står opp for et oljefritt Arktis uten klimaverstingen Wisting.